Egyetlen süteményes gasztroblog se létezhet egy jól bevált kakaós csiga recept nélkül. Hozom is a saját receptemet.
egy gáztepsihez
A tésztához:
- 600 g liszt
- 30 g élesztő
- 2 db tojássárgája
- 2 evőkanál olaj
- egy csipet só
- 1 evőkanál kristálycukor
- 300 g tej
A töltelékhez:
- 150 + 100 g puha vaj
- 4 evőkanál porcukor
- 4 evőkanál holland kakaópor
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
A locsoláshoz:
- 200 g tej
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
- csipet só
Az élesztőt felfutattjuk 100 g tejben, a kristálycukor társaságában, majd összedolgozzuk a liszttel, a tojások sárgájával, a sóval és a maradék tejjel. Közepesen kemény kelt tésztává kell dagasztanunk. Amikor már szálas a tészta, beledolgozzuk az olajat is. Kilisztezett edényben, liszttel meghintve duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk.
A 150 g puha vajat kikeverjük a porcukorral, a kakaóporral és a vaníliával. A kakaós-vajas krémmel megkenjük a tésztát, és feltekerjük. Éles késsel ujjnyi vastag korongokra vágjuk és az így kapott csigákat, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, szorosan egymás mellé. A maradék 100 g vajat megolvasztjuk és meglocsoljuk vele a csigák tetejét. Hideg sütőbe toljuk, majd bekapcsoljuk 180°C-ra, hogy a melegedés alatt is keljen a csiga. Mikor majdnem kész, meglocsoljuk a sóval és vaníliával összekevert, felforrósított tejjel, visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük.