Tejturmix

Péter Dani blogja

Házi almás pite

20180224_122916-01.jpeg

Az egyik kedvenc házi jellegű süteményem a fahéjas amerikai almás pite. Mostanában viszont reneszánszát éli nálam ez a régimódi, házias változata is. Nálunk az összes generáció ezen recept alapján készíti, amit most veletek is megosztok.

20180224_121737-01.jpeg

A tésztához:

  • 400 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 150 g zsír
  • 6 g sütőpor
  • 200 g tejföl
  • csipet só

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipót formálunk belőle és műanyag fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, míg elkészítjük az almatölteléket.

20180224_123014-01.jpeg

A töltelékhez:

  • nettó 1,5 kg alma
  • cukor (ízlés szerint, valamint az alma savasságától függően)
  • cél citrom leve
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia
  • csipet só

Plusz:

  • egy kevés vaj a tepsi kenéséhez
  • tojás a sütemény kenéséhez

20180224_121708-01.jpeg

A héjától és magházától megfosztott almákat lereszeljük egy nagy lyukú sajtreszelőn és egy nagy keverőtálba szórjuk. Összekeverjük a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal, a fahéjjal, a vaníliával és a sóval. 20 percre félretesszük a konyhapulton, majd kinyomkodjuk a levét.

A tészta felét nyújtsuk ki és igazítsuk egy kivajazott tepsi (kb. 25x30 cm) aljára. Erre jöhet a töltelék, arra pedig a tészta másik fele, szintén kinyújtva. A felső tésztalap széleit nyomkodjuk be oldalra, kenjük meg egy felütött és elhabart tojással, szurkáljuk meg villával és toljuk a 170°C-ra előmelegített sütőbe 30-35 percre, illetve míg szép aranybarna lesz.

20180224_122955-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása