Az egyik kedvenc házi jellegű süteményem a fahéjas amerikai almás pite. Mostanában viszont reneszánszát éli nálam ez a régimódi, házias változata is. Nálunk az összes generáció ezen recept alapján készíti, amit most veletek is megosztok.
A tésztához:
- 400 g liszt
- 150 g porcukor
- 150 g zsír
- 6 g sütőpor
- 200 g tejföl
- csipet só
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, cipót formálunk belőle és műanyag fóliába csomagolva betesszük a hűtőbe, míg elkészítjük az almatölteléket.
A töltelékhez:
- nettó 1,5 kg alma
- cukor (ízlés szerint, valamint az alma savasságától függően)
- cél citrom leve
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
- csipet só
Plusz:
- egy kevés vaj a tepsi kenéséhez
- tojás a sütemény kenéséhez
A héjától és magházától megfosztott almákat lereszeljük egy nagy lyukú sajtreszelőn és egy nagy keverőtálba szórjuk. Összekeverjük a cukorral, a citromlével, a citromhéjjal, a fahéjjal, a vaníliával és a sóval. 20 percre félretesszük a konyhapulton, majd kinyomkodjuk a levét.
A tészta felét nyújtsuk ki és igazítsuk egy kivajazott tepsi (kb. 25x30 cm) aljára. Erre jöhet a töltelék, arra pedig a tészta másik fele, szintén kinyújtva. A felső tésztalap széleit nyomkodjuk be oldalra, kenjük meg egy felütött és elhabart tojással, szurkáljuk meg villával és toljuk a 170°C-ra előmelegített sütőbe 30-35 percre, illetve míg szép aranybarna lesz.