Ma egy egyszerűen elkészíthető, klasszikus ízkombóval bíró sütit hoztam el nektek. Tejszínes-csokis kockának kereszteltem el és szerintem az ünnepekre is tökéletes választás lehet.
A piskótához:
- 5 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 100 g liszt
- 25 g holland kakaópor
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, alsó-felső sütésen. Egy, nagyjából 30x30 cm-es, szögletes, magas falú tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A lisztet elkeverjük a kakaóporral.
A tojások fehérjéből kemény habot verünk a cukorral, hozzáadjuk a sárgáját is és pár gyors, de annál határozottabb mozdulattal azt is elkeverjük benne. Szitáljuk hozzá a kakaóporos lisztet és finoman forgassuk bele. A tésztát kanalazzuk az előkészített tepsibe és szépen simítsuk el a tetejét. Toljuk be az előmelegített sütőbe 20-25 percre, illetve tűpróbáig. Miután megsült, 5 percig hagyjuk pihenni a tepsiben majd ráfordítjuk egy rácsra, lehúzzuk róla a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben elmossuk a tepsit, szárazra töröljük és lehelet vékonyan, az ujjbegyünket használva kikenjük az egészet olajjal. A tepsi aljára visszatesszük
A tejszínes krémhez:
- 100 g tej
- 20 g zselatin por
- 500 g zsíros tej
- 1 csomag (78 g) Gála vaníliaízű krémpudingpor
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
- 3 evőkanál porcukor
- 500 g habtejszín, a porcukorral és a vaníliával habbá verve
A 100 g hideg tejben elkeverjük a zselatin port és hagyjuk megduzzadni 5 perc alatt. Az 500 g tejből és a Gálából elkészítjük a hideg úton készült pudingot a csomagolás alapján. A pudingba finoman beleforgatjuk a vaníliával és porcukorral felvert tejszínhabot. A megduzzadt zselatint mikróban felolvasztjuk, hozzáöntjük a krémhez és egy kézi habverővel, pár, gyors mozdulattal simára keverjük. Azonnal ráöntjük a krémet a piskóta tetejére, elsimítjuk a tetejét és betesszük a hűtőbe legalább 3 órára, amíg megköt.
A tetejére:
- 90 g étcsoki
- 1 ek olaj
A csokit megolvasztjuk, elkeverjük benne az olajat és a megdermedt sütemény tetejére öntjük, majd elsimítjuk azt. Betesszük a hűtőbe, míg megdermed a csoki. Dermedés után egy vékony pengéjű, éles késsel körbevágjuk és szeleteljük a kész süteményt. Tálaláskor roppanós habcsókkal tálaljuk.