Ilyen kánikulában kinek van kedve bekapcsolni a sütőt? Na ugye! Nekem se. Még jó, hogy ezt a frissítő, üde tortát kevés munkával is elkészítheted sütés nélkül.
Előre is bocsi a nem megszokott minőségű fotókért. Facebook-ra feltöltöttem a képet és özönlöttek az üzenetek, hogy jöjjön hozzá recept. A fotók nem, de a desszert minősége tökéletes.
Az alaphoz:
- 215 g Győri Édes omlós, édes keksz ledarálva
- 1 evőkanál nádcukor
- 1 mokkáskanál só
- 100 g olvasztott vaj
Az alap hozzávalóit alaposan összekeverjük és egy 22 cm átmérőjű tortaforma aljába nyomkodjuk. Mehet a hűtőbe, amíg a többi dologgal haladunk.
A málnaréteghez:
- 680 g mirelit vagy friss málna
- fél citrom leve
- 90 g kristálycukor
- 20 g zselatin por
A málnás réteggel haladunk tovább, mert ennek még jól le kell hűlnie. Egy nyeles forralólábasba mérjük a málnát, a citrom levét és a cukrot. Felforraljuk, alacsony lángon hagyjuk 5 percig rotyogni, majd az egészet szép simára turmixoljuk. A sűrű szószunkat finom szitán átpasszírozzuk és betesszük a hűtőbe, hogy teljesen hidegre hűljön. A hideg, sima keverékhez hozzászórjuk a zselatint, elkeverjük és hagyjuk állni 10 percig. Ezután feltesszük a lángra és takarékon addig melegítjük kevergetés mellett, amíg minden egyes zselatin darabka szépen fel nem olvad. Levesszük a tűzről és a konyhapulton hagyjuk állni.
A joghurtos réteghez:
- 300 g görögjoghurt
- 400 g áttört túró
- 1 db lime reszelt héja
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 tk vaníliaesszencia
- 20 g zselatin por
- 90 g hideg víz
A zselatin por és a víz kivételével az összes hozzávalót alaposan összekeverjük. A hideg vízbe beleszórjuk a zselatint és 5 percig hagyjuk duzzadni, majd mikróban felolvasztjuk és mehet a joghurtos-túrós keverékhez, gyors mozdulatokkal. Öntsük az egészet a kekszréteg tetejére és tegyük be a fagyasztóba fél órára.
Az idő letelte után, a még pulton pihenő málnás keveréket jól átkeverjük és ráöntjük a joghurtos réteg tetejére. Mehet a hűtőbe 4 órára, de inkább egy éjszakára. Másnap friss tejszínhabbal és csokoládédísszel kipofozzuk és már falatozhatunk is. :)