A hőség ellenére is vágyik az ember egy kis édes kényeztetésre. A sütővel befűteni gondolom, senki se szeretne, így a mai recept egy sütésmentes, ellenálhatatlan, selymes sajttorta sós karamellel.
20 cm átmérőjű kapcsos tortaformához
Az alaphoz:
- 200 g darált háztartási keksz
- 1 evőkanál kristálycukor
- 80 g olvasztott vaj
- 1 kávéskanál só
A kekszes alap hozzávalóit összekeverjük és a tortaforma aljába nyomkodjuk. Mehet a hűtőbe pihenni.
A krémhez:
- 150 g plusz 70 g habtejszín
- 1 teáskanál zselatin por
- 225 g natúr krémsajt
- 70 g porcukor
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
- 1 csipet só
A 70 g hideg habtejszínben elkeverjük a zselatint és félretesszük duzzadni. Közben a 150 g habtejszínt a porcukorral habbá verjük. A maradék hozzávalókat, tehát a krémsajtot, a vaníliát és a sót pedig alaposan összekeverjük. Ehhez a krémsajtos keverékhez finoman hozzáforgatjuk a tejszínhabot. A tejszínben megduzzadt zselatint mikróban felolvasztjuk és pár gyors, határozott mozdulattal elkeverjük a krémben. Azonnal a kekszes alapra kenjük és a tetejét rusztikusan megdíszítjük egy kiskanál hátuljával. Betoljuk a hűtőbe egy éjszakára.
A tetejére:
- 5 evőkanál karamellöntet
- fél teáskanál só
- szárított rózsaszirom
A karamellöntetet egy kis tálkában felmelegítjük, beleszórjuk a sót és addig kevergetjük, amíg fel nem oldódik a karamellben. A megdermedt tortát kivesszük a formából, tortatálra helyezzük és rákanalazzuk a sós karamellt, majd meghintjük egy pár szárított rózsaszirommal.