Az ünnepek előtt és alatt szerintem mindenki elég időt töltött a konyhában sütéssel és főzéssel. Így most egy szupergyors receptet hoztam, akiről senki nem mondaná meg, hogy 20 perc alatt dobtad össze. Egy elfeledett klasszikus ez a süti, a Nádasdi holdacska, ami a gyerekkoromat idézi.
egy, kb. 25x35 cm-es, magasfalú tepsihez
A tésztához:
- 210 g liszt
- 100 g porcukor
- 90 g zsír
- 12 g sütőpor
- 1 citrom átszűrt leve és annak reszelt héja
- 4 db tojássárgája
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és belenyomkodjuk a szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe.
A kenéshez:
- 150 g választott lekvár
- 90 g reszelt étcsokoládé
A lekvárt összekeverjük a finomra reszelt csokival és egyenletesen elkenjük a tészta tetején.
A tetejére:
- 4 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
- 150 g porcukor
- 1 tk vaníliaesszencia
- 140 g darált dió
A tojásfehérjét habbá verjük a porcukorral, elkeverjük benne a vaníliát, majd finoman beleforgatjuk a darált diót és az egészet a süti tetejére simítjuk. Betoljuk a 160°C-ra előmelegített sütőbe és egészen addig sütjük, míg a hab szép világosbarna lesz. Hagyjuk kihűlni a tepsiben, majd a kész sütit emeljük egy vágódeszkára vagy tálcára és egy nagyobb méretű pogácsaszaggatóval szaggassuk félhold alakú kis kiflikre. A kis holdacskákat sorakoztassuk egymás mellé szorosan egy jól zárható fém vagy műanyag dobozba és fogyasztásig tároljuk így.