Tejturmix

Péter Dani blogja

Szalagos fánk
Farsangi fánk II.

20200420_143350-01.jpeg

Ritkán szánom magam fánksütésre az olajgőz vagy friss élesztő hiánya miatt, most viszont kivételt tettem és nem bántam meg. Imádom ezt a fánk receptet, sok-sok éve ezt készítem és egyszerűen tökéletes, szinte elrepül annyira könnyű és lyukacsos. Egyszerűen tökéletes.

kb. 12 darabhoz

Hozzávalók:

  • 200 g + 100-150 g zsíros tej
  • 30 g friss élesztő
  • 30 g kristálycukor
  • 60 g szobahőmérsékletű vaj
  • 5 db tojássárgája
  • 1 ek rum
  • 500 g liszt
  • 1 kk só

Tálaláshoz:

  • baracklekvár
  • porcukor

A hozzávalókat - a tej kivételével -, valamint a gyúródeszkát és a dagasztóüstöt már a fánk sütése előtti este vigyük meleg, fűtött helyre. Amennyiben a kelt tészta hideggel érintkezik, azonnal romlik a minősége vagy összeesik.

A langyos tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt és hagyjuk felfutni meleg helyen. Amint felhabosodott, szórjunk rá egy evőkanál lisztet és várjuk meg míg kétszeresére kel. Közben keverjük habosra a puha vajat és egyenként keverjük el benne a tojássárgákat. Ha az élesztő felfutott, adjuk hozzá a vajas keverékhez, amihez mehet még 100-150 g tej és a rum is. Az egészet szépen dolgozzuk össze.

20200420_143428-01.jpeg

A konyhagépünk dagasztóüstjébe mérjük bele a lisztet, keverjük össze alaposan a sóval, majd az előző keveréket is adjuk hozzá. A gép dagasztókampójával egészen addig dagasszuk, míg a tészta kifényesedik és kisebb-nagyobb hólyagok keletkeznek rajta. A tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára, nyújtsuk ki nagyjából 2 cm vastagságú téglalapra és szaggassuk ki fánkszaggatóval. Sorakoztassuk egy tálcára a kiszaggatott fánkokat és hagyjuk kelni őket.

Ha a fánkok magasra és könnyűre keltek, kisüthetjük őket. Ehhez egy vastag falú edényt töltsünk meg annyi olajjal, hogy kb. 3 ujjnyi vastagon álljon benne, majd forrósítsuk fel. Az olaj ne legyen se túl hideg, de túl forró se. Akkor megfelelő a hőmérséklete, ha egy kis tésztadarabot beledobva gyöngyözni kezd, de nem sistereg. A fánkok közepét nyomjuk be miközben az olaj felé tartunk velük. Fontos, hogy az addig a deszkán fekvő fele legyen felfelé az olajban. Frissen, porcukorral és lekvárral tálaljuk.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása