Az amerikai Boston Cream Pie igazából nem egy pite, inkább egy egyszerű torta vajas-vaníliás piskótából, cukrászkrémből és csokiganache-ból.
A piskótához:
- 200 g kristálycukor
- 170 g liszt
- 4 g sütőpor
- 1 mk só
- 115 g hideg vaj, felkockázva
- 2 db tojás
- 125 g zsíros tej
- 1 tk vaníliaesszencia
A keverőtál üstjébe mérjük a cukrot, a lisztet, a sütőport, a sót és a felkockázott hideg vajat. A konyhagép keverőlapátjával addig keverjük, amíg vizes homok állagot kapunk. Öntsük hozzá a tejben elkevert tojásokat és vaníliát. Az egészet keverjük simára és simítsuk sütőpapírral bélelt, 22 cm átmérőjű tortaformába. Toljuk be a 165 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre, illetve tűpróbáig. Ha nagyon barnulna, takarjuk le alufóliával vagy sütőpapírral. Hagyjuk a formában hűlni fél órát, majd a formából kivéve teljesen hűtsük szobahőmérsékletűre.
A cukrászkrémhez:
- 125 g habtejszín
- 125 g zsíros tej
- 1 tk vaníliaesszencia
- 3 db tojássárgája
- 40 g kristálycukor
- 12 g kukoricakeményítő
- 30 g hideg vaj
Egy nyeles forralólábasba mérjük a tejszínt, a tejet és a vaníliát és felforraljuk. Egy keverőtálban kikeverjük a tojássárgáját a cukorral és a keményítővel. A forró tejes keveréket hőkiegyenlítéssel a sárgákhoz keverjük, visszaöntjük az egészet a lábasba és takarék lángon, kézi habverővel folyamatosan kevergetve besűrítjük. Levesszük a tűzről és elkeverjük benne a hideg vajat. Műanyag fóliával a krém felületét letakarjuk és hidegre hűtjük. Miután lehűlt hidegre, habverővel átkeverjük.
A piskótát két lapba vágjuk és betöltjük a krémmel.
A tetejére:
- 120 g habtejszín
- 110 g étcsoki
- 10 g olaj
- 15 g méz
A felforrósított tejszínt a csokira öntjük és állni hagyjuk 5 percig, majd egyneműre keverjük. Mehet hozzá az olaj és a méz is, majd az egészet szobahőmérsékletűre hűtjük és elkenjük a torta tetején. A hűtőbe tesszük összeállni 2 órára és fogyaszthatjuk is.