Isteni karfiol alapú pizza - gyors házi szósszal, sajttal és füstölt sonkával. Ráadásul gluténérzékenyek és diétázók is bátran fogyaszthatják.
Az alaphoz:
- 1 kisebb fej karfiol
- 1 db tojás
- 100 g reszelt trappista sajt
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk szárított oregánó
- só, bors
A karfiolt lemossuk, kisebb darabokra vágjuk és késes konyhagépben összeaprítjuk. Hőálló tálba tesszük, műanyag fóliával szorosan lefedjük és a mikróba tesszük 3 percre. Tiszta konyharuhába borítjuk és a mosogató felett kinyomjuk belőle a felesleges nedvességet. Tálba tesszük és alaposan összekeverjük a tojással, a sajttal, az olajjal és a fűszerekkel. Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire borítjuk és enyhén olajos kézzel, kerek formát nyomkodunk belőle. Betoljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe és 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A szószhoz:
- 150 g paradicsompüré
- 1 tk sörélesztőpehely (elhagyható)
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk szárított bazsalikom
- 1 tk szárított oregánó
- 1 tk fokhagyma granulátum
- só, bors
A tetejére:
- 80 g feketeerdei sonka
- 100 g mozzarella
- parmezánforgács
- választott friss zöldfűszer
- sópehely
A szósz hozzávalóit egy nyeles forralóba mérjük. Miután felrottyant, takarékra vesszük a lángot és folyamatosan kevergetve 5-8 perc alatt sűrűre főzzük. Hagyjuk teljesen kihűlni. A szószt az elkészült alapra kenjük, mehet rá a sonka és a mozzarella is. A sütőt grillezőre állítjuk és megpirítjuk alatta a pizzát. Miután megpirult és kivettük, megszórjuk friss zöldfűszerrel, sóval és parmezánnal.