YouTube-on az ajánlott videóim között napok óta felbukkant ez a bizonyos "wool roll bread", magyarul gyapjú fonal kenyér. Végre ma neki is láttam elkészíteni az általam kicsit módosított receptet. Eszméletlenül finom és látványos, gazdag ízű foszlós kalács a végeredmény, egy kis bónusszal a közepén.
Hozzávalók:
- 300 g liszt
- 80 g langyos, zsíros tej
- 3 g instant élesztő
- 5 g só
- 30 g kristálycukor
- 1 db tojás
- 100 g langyos habtejszín
- 40 g apróra vágott mazsola/aszalt gyümölcs
- 30 g apróra vágott étcsoki
- 1 mk őrölt fahéj
Részletes fázisfotók az elkészítés alatt!
Egy nagy keverőtálba mérjük a lisztet és egy mélyedést csinálunk a közepébe. Beleöntjük a tejben elkevert élesztőt, a sót, a cukrot, a tojást és a tejszínt. Egészen addig dagasztjuk a tésztát, amíg szép egynemű nem lesz és elválik az edény falától. Bucit formázunk belőle és letakarva kelni hagyjuk 60 percig, meleg helyen. A megkelt tésztát egy enyhén lisztezett deszkára borítjuk és 5 egyenlő részre osztjuk. Mindegyikből gombócot formázunk és letakarjuk a deszkán, pihenni hagyjuk 15 percig. Egyszerre egy gombóccal dolgozunk, a többit letakarva hagyjuk. Nagyjából 30 cm hosszú ovális lepényre nyújtjuk. Hosszában vékonyan bevágdossuk a lepény felét egy pizzavágóval. A mazsolát, csokit és fahéjat alaposan összekeverjük és az ötödét a nem bevágdosott részre halmozzuk. Két oldalról ráhajtjuk a tésztát és feltekerjük, mint egy kakaós csigát. Ezt megismételjük a többi gombóccal. Egy 20 cm átmérőjű tortaformát kikenünk vajjal, aljába sütőpapírt teszünk. A forma falánál haladva körbe rakjuk a kapott, csíkos rudacskákat. Letakarjuk és meleg helyen kelni hagyjuk újabb 60 percig. Lekenjük langyos tejjel és betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Levesszük róla sütőkesztyűben a formát, az aljáról lehúzzuk a papírt és rácsra tesszük fél órára hűlni.