Sokszor futott már velem szembe ez a bizonyos fatörzs kifli, de valamiért sosem éreztem rá késztetést. Viszont az egyik áruházban megláttam a polcon pár szomorú, összeesett darabot és arra jutottam, hogy tudok én ennél jobbat. Tésztája könnyű, nem fojtogatóan száraz és rendkívül egyszerű. Próbáljátok ki ti is!
8 darabhoz
A tésztához:
- 500 g liszt
- 80 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 100 g puha vaj
- 200 g langyos víz
- 25 g friss élesztő
A kakaós részhez:
- 12 g holland kakaópor
- 3 ek langyos víz
- 1 ek kristálycukor
A leírt sorrendben a konyhagép üstjébe mérjük a tészta hozzávalóit és 10 perc alatt közepes fokozaton kidagasztjuk. Kettéosztjuk a tésztát és az egyik felébe belegyúrjuk a vízzel és a cukorral pasztává kevert kakaóport. A fehér és a barna tésztát külön tálakba tesszük és letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük, kb. 45-50 perc alatt.
Mindkét tésztát 8-8 egyenlő részre osztjuk és gombócokat formázunk belőle. Először kinyújtunk egy darab barna gombócot, oválisra és 3 mm vékonyra. Mellette ezt megcsináljuk egy fehér gombóccal is, majd a fehéret a barnára fektetjük és feltekerjük. Megismételjük a többivel is és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva, meleg helyen kelni hagyjuk 50 percet.
Éles késsel, 3-4 helyen bevágjuk és megkenjük 1 ek olvasztott vajjal. Betoljuk a 190 fokra előmelegített sütőbe és 20 percig, illetve tűpróbáig sütjük. Miután kivettük, még forrón újra lekenjük 1 ek olvasztott vajjal és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.