Sütőben sült, kívül kérges, belül krémes diétás túrógombóc, cukormentes áfonyaöntettel.
20-20 gombóchoz:
- 250 g zsírszegény túró
- 40 g natúr joghurt
- 4 g sütőpor
- 4 tk útifűmaghéj
- 25 g mák
- 2 ek eritrit
- 1/2 citrom héja
- 2 tk frissen facsart citromlé
- 1 tk vaníliaesszencia
- 1 db tojás
A túrót törjük át szűrőn és keverjük össze alaposan a többi hozzávalóval. Hagyjuk állni 10 percig. Formázzunk a masszából diónyi nagyságú golyókat és sorakoztassuk szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre, illetve amíg kívül kicsit aranybarna lesz. Miután megsült, hagyjuk teljesen kihűlni.
Az öntethez:
- 200 g áfonya
- 1 ek eritrit
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 3 ek víz
Mérjük egy kis nyeles lábasba az áfonyát, az édesítőt, a citrom levét, héját és a vizet. Kevergetve melegítsük addig, amíg az áfonya megpuhul. Turmixoljuk simára és szűrjük át. Öntsük vissza a lábasba és forraljuk fel, majd rotyogtassuk addig, amíg egy kicsit besűrűsödik - kb. 1-2 percig. Hűtsük le és kínáljuk a sült, mákos túrógombóccal.