Amerikai epres fánk, muffin formájában. Ízében és állagában megtévesztésig hasonlít az amerikai filmekből és fánkozókból jól ismert, rózsaszínű, epres fánkra.
12 darabhoz
A muffinhoz:
- 70 g kókuszolaj, szobahőmérsékletű
- 80 g vaj, szobahőmérsékletű
- 100 g kristálycukor
- 70 g barnacukor
- 2 db tojás
- 1,5 tk sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 mk só
- 1 tk vaníliaesszencia
- 280 g liszt
- 240 g tejföl
- 160 g eperdzsem
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra és kenjük ki olajjal a muffintepsi 12 horpadását. Keverjük habosra a kókuszolajat és a vajat a kétféle cukorral. Egyenként keverjük bele a tojásokat. Adjuk hozzá a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a vaníliát és keverjük össze alaposan. Adjuk hozzá 3 részletben a lisztet, közte pedig 2 részletben a tejfölt. Töltsük félig a kiolajozott horpadásokat a masszával, a közepére tegyünk 2 tk dzsemet, azt pedig fedjük be 1 ek masszával. Végül 3/4 részig legyen minden horpadás. Toljuk az előmelegített sütőben és süssük aranybarnára 17-19 perc alatt, illetve tűpróbáig. Kivéve, hagyjuk hűlni 10 percet a formában.
A szóráshoz:
- 120 g olvasztott vaj
- 20 g liofilizált (fagyasztva szárított) eper
- 75 g kristálycukor
- 1 csipet só
A liofilizált epret egy kávédarálóban vagy mozsárban őröljük porrá és keverjük össze a cukorral és a sóval. Az muffinokat kenjük be az olvasztott vajjal és hempergessük meg az epres cukorban, sorakoztassuk rácsra és hagyjuk állni 10 percet.