Az egyik kedvenc süteményem az aszalt és kandírozott gyümölcsökkel megpakolt gyümölcskenyér. Ez is ahhoz hasonló, de sokkal egészségesebb és megkockáztatom, hogy sokkal finomabb is. Extra szaftos, lisztet és cukrot nem tartalmaz, valamint hihetetlen, de az alapanyagok egy karamellás, melaszos, barnított vajas végeredményben kerülnek ki a sütőből. Ha valami egyszerű, mégis rendhagyó édességre vágysz, meg is találtad!
12 szelethez:
- 230 g magozott, pürésített datolya
- 55 g szobahőmérsékletű kókuszolaj
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 mk só
- 150 g kókuszvirágcukor
- 230 g forró kávé
- 1 db tojás
- 1 tk vaníliaesszencia
- 1 ek rum
- 1/2 tk sütőpor
- 220 g zabpehelyliszt
- 120 g aprított, pörkölt mogyoró
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és egy gyümölcskenyérformát béleljünk ki sütőpapírral. Mérjük a pürésített datolyát, a kókuszolajat, a szódabikarbónát, a sót és a kókuszcukrot egy tálba, majd öntsük rá a forró kávét, keverjük meg és hagyjuk állni 15 percig. Mehet hozzá a tojás, a vanília, a rum, a sütőpor és a zabpehelyliszt. Keverjük össze, adjuk hozzá a mogyorót és öntsük a bélelt formába, hagyjuk állni 30 percig. Toljuk az előmelegített sütőbe 45-55 percre, 30 perc után takarjuk le alufóliával. Süssük tűpróbáig, rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.