Tejturmix

Péter Dani blogja

Fekete-erdő torta à la Tejturmix

Bevallom nem nagyon szeretem a meggyes desszerteket, barátkozásunk első állomása volt ez a szájízem szerint készült fekete-erdő torta. :-) Nincs benne semmi túlzás, nem gejl, kevés alapanyag, de azok annál inkább jól állnak egymásnak. Rajtam kívül sok, meggyes desszerteket kedvelő ember van, így szerintem nem most készült utoljára. A menta és a meggy tökéletes együtt, próbáljátok ki, brutálfinom. ;)

Egyébként bocsi a képekért, nem volt alkalmam normálisan lefotózni, mert komfortzónán kívül és az eszközeim nélkül készült. Ja… és nagyon gyorsan el is vitték. :P :D

img_20170130_145257_074.jpg

A csokis piskótához:
12 db tojás
240 g kristálycukor
37 g holland kakaópor
263 g liszt

A 28 cm átmérőjű tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral. (Az oldalát nem zsírozzuk, nem lisztezzük!) Egy nagy keverőtálba elkezdjük habbá verni a fehérjét. Mikor már kicsit habos, egy részletben hozzáöntjük a kristálycukrot és kemény habbá verjük. Ekkor hozzáadjuk a tojások sárgáját és pár gyors mozdulattal, enyhén sárga színű tojáshabbá keverjük. A lisztet és kakaóport összevegyítjük, a habhoz adjuk, finoman beledolgozzuk, míg levegős piskótamasszát kapunk. Mehet az előkészített formával a 180°C-ra előmelegített sütőbe és kb. 50-60 percig sütjük, illetve tűpróbáig. Kivesszük a sütőből, 10 percig a konyhapulton pihentetjük, majd körbe vágjuk a karikát, az aljáról lehúzzuk a papírt és rácsra téve teljesen kihűtjük. Ha teljesen kihűlt, 4 egyenlő lapba vágjuk és porcukrozott felületre félretesszük.

A töltelékhez:
500 g meggy (lehet friss, lehet befőtt is, utóbbi alaposan lecsepegtetve)
300 g meggylé (ha nyáron készítjük friss meggyből, jó egy dobozos meggylé, ha konzervből, akkor annak levéből)
2 csomag vaníliás pudingpor
1 teáskanál vaníliaesszencia (vagy 1 rúd vanília kikapart magjai)
1 mokkáskanál mentaaroma (vagy 1 teáskanálnyi finomra vágott friss mentalevél)
5 evőkanál kristálycukor
250 g habtejszín
250 g cukrozott növényi tejszín (pl.: rózsaszín dobozos Hulala)

Egy keverőtálba mérjük a meggylét, a vaníliát, a mentát és a pudingport, kézi habverővel csomómentesre keverjük és hozzáadjuk a lecsepegtetett meggyet is. Botmixerrel pürésítjük, átöntjük egy lábasba és sűrű pudingot főzünk belőle. A tűzről levéve elkeverjük benne a cukrot és teljesen hidegre hűtjük. A habtejszínt és a növényi tejszínt egy másik keverőtálba mérjük és habbá verjük. A meggyes pudingot és a tejszínhabot külön-külön sima csöves habzsákba töltsük és magunk mellé készítjük. (A tejszínhabot gondolatban 4 felé, a meggytölteléket 3 felé osztjuk.)

16442710_10202620813558862_822351228_o.jpg

A tortakarikát megtisztítjuk, az alját visszacsatoljuk és bele tesszük az első lapot, majd körkörösen felváltva rányomjuk a meggyes tölteléket és a tejszínhabot - a külső réteg először mindig tejszínhab legyen. Ezt megismételjük a második és a harmadik lappal is. Miután ráhelyeztük a negyedik lapot is, a maradék tejszínt megtartjuk és a hűtőben pihentetjük egy órát. Később eltávolítjuk a tortaformát, egy tálra helyezzük és beburkoljuk a torta tetejét és oldalát a félretett, negyedrész tejszínhabbal.

A díszítéshez:
220 g jó minőségű étcsokoládé
200 g cukrozott növényi tejszín
250 g étcsokoládé

Szilikonos sütőpapírt vágunk (kb. gáztepsi méretűre) és a négy sarkát celluxszal odaragasztjuk a konyhapulthoz, hogy ne mozogjon és szép feszes maradjon. A csokit vízgőz felett megolvasztjuk, kiöntjük a papírral és vékonyan elkenjük rajta, egészen ki a szélekig. Ekkor az egyik oldalánál fogva (tőlünk felfelé) feltekerjük, mint egy piskótatekercset és a hűtőben keményre dermesztjük (kb. 30 perc). A csokis "rudat" kivesszük a hűtőből és három részre vágjuk még a sütőpapírral együtt, majd egy tálcára kipotyogtatjuk a rusztikus csokilapokat. Ezekkel körben kidíszítjük a tortát. Ne féljetek, a tejszínhab meg fogja tartani a könnyű, vékony csokoládélapokat. A 200 g növényi tejszínt habbá verjük és halmokat nyomunk belőle körbe a tortán. Mindegyik halom kap egy leeső csokidarabot és már kész is. Díszíthető még meggydarabokkal is, de nekem így, fekete-fehéren nagyon tetszett.

16443879_10202620813518861_1547049200_o.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása