A tésztához:
250 g liszt
150 g vaj
200 g kristálycukor
3 db tojás
1 csomag vaníliáscukor
1 kávéskanál szódabikarbóna
8 g sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt szegfűszeg
120 g pirított dió
1 citrom- és egy narancs héja
2 db nagyobb alma/vagy körte
A mázhoz:
1 tojásfehérje
150 g porcukor
Díszítéshez:
pár szem durvára tört, pirított dió
A vaníliáscukrot, a kristálycukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd óvatosan belekeverjük az olvasztott vajat. A lisztet, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat és a szegfűszeget összekeverjük és a vajas habhoz keverjük. Jöhet hozzá a kis kockára vágott alma, a durvára tört dió és a citrushéjak. Kivajazott, kilisztezett koszorú vagy kuglóf formába tesszük és 170°C-ra előmelegített sütőben 70 perc alatt megsütjük (30 perc után érdemes alufóliával letakarni és úgy sütni tovább). Hagyjuk a formában kihűlni.
A mázhoz a tojásfehérjét és a porcukrot vízgőz felett csípősre melegítjük. Ne verjük habbá, fakanállal vagy szilikonlapáttal kevergessük.
A szobahőmérsékletűre hűlt koszorút egy nagy tálalótálra helyezzük, lecsorgatjuk a cukormázzal és megszórjuk a dióval.
Egy bögre forró tea és pár őszi hangulatú dallam mellé tökéletes