Tejturmix

Péter Dani blogja

Karamell mousse torta

A piskótához, 22 cm-es tortaformához:
4 db tojás
80 g kristálycukor
100 g liszt

A karamell mousse-hoz:
250 g kristálycukor
1,5 dl habtejszín
+ 5 dl habtejszín habbá verve
4 tojássárgája 
1 teáskanál zselatin

A mázhoz:
150 g kristálycukor
1,5 dl habtejszín
1 teáskanál keményítő
1 teáskanál zselatin

2-3 evőkanál sárgabaracklekvár

dsc_0167.JPG

A piskótával kezdjük. A tojásokat kettéválasztom, géppel a fehérjékből kemény habot verek a cukorral, majd szintén habverővel hozzákeverem a tojássárgákat 4-5 gyors keveréssel. Hozzászitálom a lisztét és nagyon finom mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverem a habhoz, míg egynemű piskótamasszát nem kapok. 180°C-ra előmelegített sütőben tűpróbáig, kb. 15-20 perc alatt készre sütöm. Kihűtjük, 2 lapba vágjuk és összeragasztjuk házi sárgabaracklekvárral. Félretesszük.

A mousse elkészítésével folytatjuk. A 250 g kristálycukorból 150 g-ot megkaramellizálunk és hozzákeverjük az 1,5 dl felmelegített tejszínt, félretesszük hűlni. A tojássárgákat a maradék 100 g cukorral gőz felett csípősre melegítjük, gépben kihűlésig habbá verjük. Egy nagy keverőtálban laza mozdulatokkal egyneművé keverjük a kihűlésig habbá vert sárgája-habot, az 5 dl tejszínből vert tejszínhabot és a kihűlt karamellalapot. A zselatint 0,5 dl hideg vízben megduzzasztjuk, mikróban felmelegítjük és ezt is hozzákeverjük.

A krémet a lekvárral összeragasztott piskótalapokra öntjük és 2-3 órára hűtőbe tesszük dermedni. Természetesen végig a tortaformában dolgozunk, csak akkor vesszük le róla, ha készre dermedt az egész torta.

dsc_0168.JPG

Jöhet a máz. Ehhez a kristálycukrot megkaramellizáljuk és hozzákeverünk 1 dl meleg vizet, valamint a szintén felmelegített 1,5 dl tejszínt. Jöhet hozzá a fél deciliter vízben elkevert keményítő és a hideg vízben duzzasztott, mikróban melegített zselatin. Felforraljuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük és a megdermedt mousse-ra öntjük. Egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni. Másnap habrózsákkal és a színes drazsékkal díszítjük.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása