Tejturmix

Péter Dani blogja

Isler, linzer
Fehércsokis-szilvás isler, karamellás linzer

25-30 db közepes méretű isler és linzer lesz fele-fele arányban ebből a tésztamennyiségből.

A tésztához:
450 g liszt
300 g vaj
150 g porcukor
2 tojássárgája
40 g habtejszín

Fontos, hogy minden alapanyag legyen hideg. A lisztet és a porcukrot egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzá adjuk a kisebb darabokra vágott vajat és gyors mozdulatokkal elkezdjük összemorzsolni. Közben hozzáadjuk a tojássárgákat és a tejszínt is. Továbbra is gyorsan dolgozunk, ne hagyjuk, hogy megolvadjon a vaj a kezünk melegítől. Egynemű tésztává gyúrjuk, lefóliázva hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Tanácsos a tésztát előző nap elkészíteni és másnapig hűtőben pihentetni.

22222.jpg

Pihentetés után a sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A kissé megkeményedett tésztát 3-5 mm vékonyra kinyújtjuk, közben picit alálisztezünk. Kiszaggatjuk a tésztát virág alakú szaggatóval. A virágok negyedének közepét egy csillagcső segítségével kilyukasztjuk és mehet a sütőbe 8-10 percre, éppen csak kezdjen el barnulni a tészta széle. Kihűtjük.

Az islerhez:
90 g fehércsokoládé
1 evőkanál napraforgóolaj
házi szilvalekvár

A linzer karamellszószához:
40 g kristálycukor
1 csomag bourbon vaníliás cukor

40 g habtejszín
20 g vaj
csipet só

111111.jpg

Míg hűlnek a tésztavirágok, elkészítjük a kiegészítőket. A karamellszószhoz a kétféle cukrot nyeles forralóban szép mély barnára karamellizáljuk. Ne kevergessük, csak ha a szélén nagyon el kezdene sötétedni. Hozzáöntjük a tejszínt és egyneművé keverjük, a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és a sót, addig keverjük míg ezek fel nem oldódnak. Lehűtjük. A csokoládét vízgőz felett az olaj társaságában felolvasztjuk, a szilvalekvárt átkeverjük. A linzerhez a virágok negyedét megkenjük kb. 2 mm vékonyan a karamellszósszal és rányomjuk a kilyukasztott virágokat, mehet a hűtőbe. Az islerhez a maradék virágokat összetöltjük a lekvárral és tetejét belemártjuk az olvasztott csokiba. Nem muszáj hűtőben tárolni, könnyebben megpuhul másnapra szobahőmérsékleten.

dsc06319999.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása