Mennyi házi rétes, melyben tökéletesen ötvöződik a sós és édes íz, valamint a ropogós és a légiesen könnyű textúra.
2 rúdhoz
A tésztához:
- 200 g zsíros, langyos tej
- 2 ek kristálycukor
- 20 g friss élesztő
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 500 g liszt
- csipet só
- 200 g szobahőmérsékletű vaj
A töltelékhez:
-
750 g káposzta
-
3 ek libazsír
-
2 ek cukor
-
só, bors
- 2 ek zsemlemorzsa
A zsírt és a cukrot egy serpenyőbe mérjük és felforrósítjuk, majd enyhe karamell színig kevergetjük. Mehet rá a káposzta, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetve, magas lángon pirultasra pároljuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.
A tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt és hagyjuk felfutni. A konyhagép üstjébe mérjük a lisztet, a sót, a vajat, a tojást és a tojássárgáját. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ha túlságosan ragacsos lenne a tészta, még egy pici lisztet szórhatunk hozzá.
A tésztát kettéosztjuk és vékonyan lisztezett felületen, kb 25x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Képzeletben három részre osztjuk és a két szélső részt 45 fokos szögben bevagdossuk egy pizza vágóval. A közepét megszórjuk a zsemlemorzsa felével, rákenjük a töltelék felét és a két széléről haladva befedjük a tésztacsíkokkal. Ezt megismételjük a másik adaggal is, majd mindkettőt egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Lekenjük egy elhabart egész tojással és betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe 40 percre, illetve amíg aranybarna nem lesz.