Tejturmix

Péter Dani blogja

Káposztás kígyórétes

Mennyi házi rétes, melyben tökéletesen ötvöződik a sós és édes íz, valamint a ropogós és a légiesen könnyű textúra. 

20211216_135803410_ios.jpg

2 rúdhoz

A tésztához:

  • 200 g zsíros, langyos tej
  • 2 ek kristálycukor
  • 20 g friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 500 g liszt
  • csipet só
  • 200 g szobahőmérsékletű vaj

A töltelékhez:

  • 750 g káposzta
  • 3 ek libazsír
  • 2 ek cukor
  • só, bors
  • 2 ek zsemlemorzsa

A zsírt és a cukrot egy serpenyőbe mérjük és felforrósítjuk, majd enyhe karamell színig kevergetjük. Mehet rá a káposzta, sózzuk, borsozzuk és folyamatosan kevergetve, magas lángon pirultasra pároljuk. Félretesszük és hagyjuk kihűlni.

A tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt és hagyjuk felfutni. A konyhagép üstjébe mérjük a lisztet, a sót, a vajat, a tojást és a tojássárgáját. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ha túlságosan ragacsos lenne a tészta, még egy pici lisztet szórhatunk hozzá.

A tésztát kettéosztjuk és vékonyan lisztezett felületen, kb 25x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Képzeletben három részre osztjuk és a két szélső részt 45 fokos szögben bevagdossuk egy pizza vágóval. A közepét megszórjuk a zsemlemorzsa felével, rákenjük a töltelék felét és a két széléről haladva befedjük a tésztacsíkokkal. Ezt megismételjük a másik adaggal is, majd mindkettőt egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Lekenjük egy elhabart egész tojással és betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe 40 percre, illetve amíg aranybarna nem lesz.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása