Hogy létezhet egy gasztroblog a legegyszerűbb édesség, a kókuszgolyó nélkül? Arra buzdítanék mindenkit, hogy ne álljon meg senki ennél a verziónál, hiszen ez az én szájízem szerint készült. Csak a kreativitások, valamint a hűtő tartalma szabhat határt. Bátran kísérletezzetek, csak arra kell ügyelnünk, hogy a száraz és a folyékony összetevők egyensúlyban legyenek, formázható masszát kapjunk.
A "tésztához":
125 g darált háztartási keksz
50 g porcukor
40 g olvasztott vaj
60 g meggylekvár
20 g holland kakaópor
1 evőkanál rum
1 teáskanál vaníliakivonat
1 teáskanál citromesszencia
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál cukrozott sűrített tej
kókuszreszelék a hempergetéshez
A töltelékhez:
magozott meggy befőtt, leitatva, lecsepegtetve
A hempergetéshez:
kókuszreszelék
Nem hiába a világ egyik legegyszerűbb desszertje, a "tészta" hozzávalóit egyszerűen csak mind kimérjük és alaposan egyneművé dolgozzuk. Fél órára hűtőbe tesszük pihenni, hogy az olvasztott vaj kicsit újra megszilárduljon. Majd tetszőleges adagokra osztjuk, a tésztával beburkolunk 1-1 szem meggyet, kigolyózzuk és meghempergetjük kókuszreszelékben. Légmentes dobozkában vagy fóliával letakarva egy hétig is el áll a hűtőben.
A golyók állaga függ az alapanyagok minőségétől, ha kicsit ragacsos és nagyon lágy, még tehetünk hozzá darált kekszet vagy kókuszreszeléket, ha túl keményre sikeredett, lágyíthatjuk tejjel.