Tejturmix

Péter Dani blogja

Csavart hagymás rudacska

Ma egy bombajó snack receptet hoztam, amit még időben elkészíthettek az esti bulira vagy a családi filmezéshez. Mindenkinek van egy jól bevált sós rudacska receptje, van, aki zsíros-omlós tésztából, van, aki bolti fagyasztott tésztából készíti. Ez pedig - a szalalkális verzió mellett - az én kedvencem. Telis-tele illatos fűszerekkel, fokhagymával, savanykás joghurttal, édes pirított hagymával és sajttal. Megéri kipróbálni, néha már unalmas tud lennie a reszelt sajtos és köménymagos leveles tészta.

dsc07095.JPG

Hozzávalók a tésztához:
375 g liszt
75 g vaj (puha, szobahőmérsékletű)
1 teáskanál só
50 g natúr joghurt
1 tasak instant élesztő
150 g langyos tej
1 teáskanál fokhagyma granulátum
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
pár tekerésnyi frissen őrölt fekete bors

A tészta kenéséhez és szórásához:
100 g natúr joghurt
1 teáskanál fokhagyma granulátum
1 teáskanál morzsolt kakukkfű
1 teáskanál morzsolt bazsalikom
pár tekerésnyi frissen őrölt fekete bors
50 g reszelt sajt
100 g vöröshagyma (apróra vágva és olajon megpirítva, lecsepegtetve)

dsc07099.JPG

Először is a tészta kenéséhez összekeverjük a joghurtot a fűszerekkel és félretesszük. Egy egyetemes konyhagép üstjébe mérjük a lisztet és az élesztőt, nagyjából elkeverjük. A tészta többi hozzávalója is jöhet: a puha vaj, a só, a joghurt, a langyos tej és a fűszerek. A dagasztókampó segítségével puha, ruganyos, egynemű tésztává dagasztjuk. A tésztát picit meghintjük liszttel és kb. 1 óra alatt kétszeresére kelesztjük meleg helyen (ilyenkor télen a radiátor mellé szoktam tenni, műanyag fóliával letakarva). A megkelt tésztát kézzel átgyúrjuk és kinyújtjuk egy fél cm vastag téglalapra (kb. 30x40 cm legyen). Az egyenletesen kinyújtott tésztát megkenjük a fűszeres joghurttal, rászórjuk a pirított hagymát és a reszelt sajtot is. Vékony csíkokra vágjuk a tésztát, szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy minden csíkot középen megtekerünk, hogy egy masni szerű formát adjon. (Nekem ebből az adagból 2 gáztepsivel lesz.) Miután telepakoltuk mindkét tepsi, még 15-20 percig hagyjuk pihenni meleg helyen, majd 190°C-ra előmelegített sütőbe toljuk és szép aranybarnára sütjük, nagyjából 20 perc alatt.

dsc07103.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása