Tejturmix

Péter Dani blogja

Zabmorzsás cupcake fahéjas almatöltelékkel

Ma egy nagyon elegáns sütit hoztam, cupcake formájában. A cupcake alja egy extrán puha vaníliás muffin, a közepében savanykás almás-fahéjas kompót, tetején ropogós zabmorzsa és selymes vajkrém. A vajkrémtől mostanában mindenki megriad, de ha valódi, minőségi vajból és nem margarinból készül, akkor az egyik legfinomabb alap tud lenni. Ráadás tartalmakért keresd a Tejturmixot a Facebookon is! 

dsc07119in.JPG

24 db normál méretű cupcake-hez készült az anyaghányad

A cupcake felépítése:
alj - vaníliás muffin
töltelék - almás-fahéjas kompót
teteje - vaníliás vajkrém
topping - zabmorzsa

Almás-fahéjas kompót:
2 db közepes alma (eltávolított magházzal és hámozva)
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál kristálycukor
csipet őrölt fahéj

Az almákat meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat és apró kockára vágjuk. A deszkáról átszedjük egy közepes méretű nyeles lábasba. Mehet hozzá a citromlé, a kristálycukor és a fahéj. Lassan megpároljuk, míg az alma megpuhul. (Ha az almánk egy szárazabb fajtának tűnik, érdemes hozzá adni 1-2 evőkanál vizet is.) Hűtőbe tesszük és teljesen lehűtjük.

Zabmorzsa:
32 g liszt
2 evőkanál porcukor
1/4 teáskanál őrölt fahéj
30 g zabpehely
50 g olvasztott vaj

A sütőt melegítsük elő 160°C-ra. A morzsa hozzávalóit tegyük egy nagy keverőtálba és forgassuk össze alaposan. Terítsük el a keveréket egy sütőpapírral bélelt tepsiben és süssük szép aranybarnára. Ezt is tegyük félre, ezúttal elég, ha a szobahőmérsékleten hűl.

Vaníliás muffin:
430 g liszt
265 g porcukor
fél teáskanál só
3 teáskanál sütőpor
125 g puha vaj
375 g zsíros tej
125 g napraforgóolaj
2 evőkanál tejföl
1 teáskanál vaníliakivonat
2 nagy tojás

A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. A muffintepsi mélyedéseit béleljük ki papírkapszlikkal. Egy nagy keverőtálba mérjük bele a lisztet, a sütőport, a porcukrot és a sót. Kézi habverővel vagy egyetemes konyhagép levél alakú fejével vegyítsük össze. Adjuk hozzá a puha vajat és ezzel is dolgozzuk el, míg egy nedves homokszerű állagot nem kapunk.  Jöhetnek a nedves hozzávalók, előtte külön összekeverve: tej, tojás, joghurt, olaj és vaníliakivonat/aroma. Adjuk a nedves hozzávalókat a szárazhoz folyamatosan, lassan dolgozva a tésztát. Minden bélelt mélyedést töltsünk meg a masszával a ¾-éig. Süssük az előmelegített sütőbe tolva 20-25 percig, illetve tűpróbáig. Ha megsült, ezt is tejesen hűtsük ki.

dsc07128in.JPG

Vaníliás vajkrém:
250 g puha vaj
200 g porcukor
csipet só
1 teáskanál vaníliakivonat
1-1,5 evőkanál tejszín vagy tej

A vajat a robotgéppel közepes sebességre állítva lazítsuk fel. A porcukrot adagonként adjuk a vajhoz és a robotgépet állítsuk lassú fokozatra. Keverjük hozzá a vanília kivonatot és a tejet vagy tejszínt és még 3-4 percig keverjük lassú fokozaton. (A tej vagy tejszín a vajkrém lazítására szolgál.)

Cupcake összeállítása:

A muffinok közepét kivájjuk, úgy hogy az alját ne szúrjuk át. Legjobb erre a célra egy almacsumázó vagy egy karalábévájó, de egy hegyes késsel is megoldható. A lyukakat nyomkodjuk tele 1-1 teáskanállal a szirupos sűrűségűre hűlt almás-fahéjas kompóttal és hagyjuk 5 percig állni, hogy a fölös nedvességet felszívja a muffin. A vajkrémet csillagcsöves nyomózsákba tesszük és fészek alakot nyomunk a süti tetejére, mintha habkarikát készítenénk. Megpakoljuk a ropogós zabmorzsával és tálalhatjuk is. Elég ha hűvös helyen tálaljuk a kész sütit, hűtőt vagy hűtő-hideget nem igényel. Mint a képeken is látjátok én más díszítéseket is használtam: a zabmorzsásat megcsorgattam még pluszba egy kis karamellszósszal, készült kókuszchipses, zebra rolettis, de cukorgyöngyös is.

dsc07132.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása