Tejturmix

Péter Dani blogja

Lekváros bukta

Mert a lekváros bukta újra divat! Sokat nem érdemes róla beszélni, mindenki ismeri, mindenki szereti. Egy a lényeg, legyen puha a tészta és legyen sok a lekvár.

Hozzávalók (12 db):
175 g langyos tej
15 g friss élesztő
25 g porcukor
125 g liszt
125 g rétesliszt
1 db tojássárgája
45 g olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat

A kenéshez:
50 g olvasztott vaj
1 teáskanál vaníliakivonat

A töltéshez:
tetszőleges házi lekvár

dsc07196.JPG

Egy kis tálkában összekeverjük a langyos tejet az élesztővel és a porcukorral, felfuttatjuk. Egy keverőtálba mérjük a lisztet, a réteslisztet, az olvasztott vajat, a tojássárgáját és a vaníliát. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt és kidolgozzuk a tésztát. Ha nagyon ragacsos tegyünk még hozzá két púpos teáskanál lisztet, illetve amennyit felvesz. A tésztát egy lisztezett edénybe tesszük, lefedjük műanyag fóliával és meleg helyen háromszorosára kelesztjük.

Miután megkelt a tészta átgyúrjuk és lisztezett munkafelületen 40x30 cm méretű téglalapot nyújtunk belőle, 12 egyenlő négyzetre vágjuk (3x4 db) és mindegyik szélére teszünk egy-két teáskanál lekvárt. A lekvár felől feltekerjük és kivajazott, kilisztezett püspökkenyérformába tesszük. Mindegyik buktát alaposan megkenünk a vaníliával összekevert olvasztott vajjal. Letakarjuk műanyag fóliával és meleg helyen kétszeresére kelesztjük. Majd mehet a 180°C-ra előmelegített sütőbe 23-26 percre, illetve míg aranybarna színe lesz. A formában hagyjuk kihűlni és fogyaszthatjuk is. Jó étvágyat!

dsc07197.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása