Tejturmix

Péter Dani blogja

Köhögéscsillapító gyömbéres cukorka

Egy hete sikerült a hátam mögött hagyni a hosszú napokon át tartó folyamatos köhögést, orrfújást, torokfájást. Még most se érzem magam 100%-ig rendben, de már mérföldekkel jobb. A köhögés és a torokfájás csillapításában nagy segítség volt ez a házi készítésű cukorka. Természetes méz-, citrom- és gyömbér tartalma megnyugvást biztosít a toroknak. Egyértelműen tapasztaltam gyulladáscsökkentő- és köhögéscsillapító hatását. Próbáljátok ki, bár remélem nincs rá szükségetek.

dsc07213.JPG

Hozzávalók:
2 evőkanál frissen reszelt gyömbér
1 evőkanál méz
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
270 g víz
220 g kristálycukor
fél citrom leve

Szükség lesz még:
semleges ízű növényi olaj (pl.: napraforgóolaj) vagy cooking spray
2-3 evőkanál porcukor
szilikonos jégkockaforma
csatos üveg/befőttes üveg/zárható dobozka

Tegyük egy tapadásmentes nyeles forralóba a frissen reszelt gyömbért, a mézet, a szegfűszeget és a cukrot, majd öntsük fel a vízzel és a fél citrom levével. Forraljuk fel és vegyük közepes lángra, hogy lassan rotyogjon. Redukáljuk az egyharmadára, míg aranybarna, sűrű szirupot nem kapunk. Közben néha kevergethetjük, sok a folyadék, nem karamellt készítünk, nem rontjuk el ez esetben a kevergetéssel. Míg redukálódik a szirup, egy tetszőleges alakú szilikonos jégkockatartó mélyedéseit napraforgóolajos papírszalvétával nagyon vékonyan kenjük ki. Ha van úgynevezett cooking spray a háztartásban, az is tökéletes, lényeg hogy minél vékonyabban történjen a zsírozás. Plusz tipp, hogy próbáljunk minél kisebb mélyedéses formát találni, hiszen nem akarunk egy nagy jégkockányi cukorkát szopogatni.

Mikor már kellően besűrűsödött a szirup, mély aranybarna színűre váltott, osszuk el az előkészített formákban és 5-6 órán át hagyjuk dermedni a konyhapulton. Óvatosan nyomkodjuk ki és alaposan forgassunk meg minden szemet porcukorban, hogy később ne tapadjanak össze. Tegyük egy zárható dobozkába vagy befőttes üvegbe és szopogassunk el egy szemet, ha szükségét érezzük. 100%-ban természetes, nem lehet túladagolni!

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása