A tea a világ második legtöbbet fogyasztott itala a víz után (Meglepett, hogy nem a sör? Engem is!). Amerikában évente közel 14 milliárd litert fogyaszt el a lakosság. A fekete, zöld, fehér, Earl Grey, English breakfast teák csak néhány a 3000 fajta közül.
Íme hát 7, tudományosan alátámasztott módszer, melyek betartásával tökéletes teát készíthetünk. Tehát, főzz egy csésze teát, dőlj hátra és élvezd… majd irány újra a konyha, és a most tanultak fényében készíts még egyet!
1. Mérd az időt!
Valahogy mindig bajban vagyunk, hogy meddig áztassuk teánkat a forró vízben. Van tökéletes válasz? Hááát, fogjuk rá, de mint láthatjátok minden tea más. Valahol a 2 és 5 perc közötti időtartam a legoptimálisabb, de mint említettem, a teától függ.
Én az alább felsoroltak szerint szoktam készíteni a kedvenc teáimat, amit a telefonom időzítőjével szoktam mérni. Ha van pontos konyhai időzítőd, az is tökéletes. De hoztam egy jópofa módszert is: mindegyik tea mellett látjátok, hogy mennyi ideig kell áztatni. Vannak zenék, amiknek a hossza pontosan megegyezik az áztatási idővel, játékos módja lehet ez is a tökéletesre készült teának.
- Zöld tea - 1:48 - (The White Stripes - Fell in Love With A Girl)
- Fekete tea - 2:00 - (Blur - Song 2)
- Oolong tea - 3:01 - (The Who - Pinball Wizard)
- Fehér tea - 4:00 - (Marvin Gaye - Sexual Healing)
- Rooibos/maté/gyógytea - 5:00 (Nirvana - Smells Like Teen Spirit)
Na most milyen teát készítek?
2. A víz hőmérséklete
Mint az áztatási idő esetében, a víz hőmérséklete is attól függ, hogy milyen típusú teát készítünk. Ez kb. 80°C és 100°C között mozog. A UK Tea & Infusions Association (igen, ez egy létező dolog) szerint egyik teának se jó a 100°C-os víz, mert keserű lesz tőle.
3. Legyen friss a víz!
Te szívesen befeküdnél egy kád vízbe, ami egész nap ott állt? Na ugye, hogy nem! Akkor ne használd azt a vizet se, ami már rég a vízforralóban vagy a teáskannában áll! Nem kell, hogy a svájci Alpok frissen csordogáló patakjaiból legyen, elég ha csak készítéskor engeded ki a csapból.
4. Hagyd állni!
Nyilvánvaló, hogy a friss, forró teát nem túl jó ötlet egyből elszürcsölni, könnyen megégethet. Ennél viszont több érv is van a pihentetés mellett: brit tudósok megállapították, hogy egy frissen készült csésze tea 6 perc pihentetés után a legjobb. 6 perc után a tea lehűl kb. 60°C-ra, ekkor pedig megjelenik az összes íz és zamat. Ez lehet még így is sokaknak forró. 17-18 perc alatt mindenki által elfogadhatóvá hűl egy csésze tea. Na de kinek van ennyi ideje? Mindenki túl elfoglalt ahhoz, hogy közel 20 percet várjon mire elszürcsölhet egy teát.
5. Hűtsük teáskanállal!
Reggel sietsz munkába, de még túl forró a teád? A The Royal Society of Chemistry szerint, ha fél percig benne hagyod a teáskanalat a csészében, több fokot is hűthet rajta. Ha legközelebb a barátaiddal teázol, ejtsd el nekik ezt az infót, nagyon tudományosnak fogsz tűnni.
6. Tárolás
Körültekintően csomagoljuk vissza teáinkat. A tea könnyen magába szívja a konyhádban a főzés közben felszálló gőzt és a kellemetlen szagokat. Ezt sajnos az elkészült tea ízén egyértelműen érezhetjük. Vegyük komolyan, ami a csomagoláson áll: Tárolja száraz, hűvös helyen! Hiába az igyekezet a megfelelő hőmérsékletű vízzel és áztatási idővel, ha már a polcon romlik a minősége.
7. Szálas vagy filteres?
Egyértelműen szálas tea! A szálas teában a tealevelek közvetlenül, szabadon érintkezhetnek a vízzel, így ízesebb és finomabb a végeredmény, valamint teljesen kioldódik a katekin (többek között növeli az immunrendszer egészségének fenntartását). A filteres inkább kényelmesebb, mint finomabb. Macerás leszűrni a teát vagy a teatojással bíbelődni. Kényelmesség vagy minőség és nagyobb ízélmény? Rajtad áll!