Tejturmix

Péter Dani blogja

7 módszer, melyek betartásával tökéletes teát készíthetünk

A tea a világ második legtöbbet fogyasztott itala a víz után (Meglepett, hogy nem a sör? Engem is!). Amerikában évente közel 14 milliárd litert fogyaszt el a lakosság. A fekete, zöld, fehér, Earl Grey, English breakfast teák csak néhány a 3000 fajta közül.

Íme hát 7, tudományosan alátámasztott módszer, melyek betartásával tökéletes teát készíthetünk. Tehát, főzz egy csésze teát, dőlj hátra és élvezd… majd irány újra a konyha, és a most tanultak fényében készíts még egyet!

hug_it_out.png

1. Mérd az időt!

Valahogy mindig bajban vagyunk, hogy meddig áztassuk teánkat a forró vízben. Van tökéletes válasz? Hááát, fogjuk rá, de mint láthatjátok minden tea más. Valahol a 2 és 5 perc közötti időtartam a legoptimálisabb, de mint említettem, a teától függ.

Én az alább felsoroltak szerint szoktam készíteni a kedvenc teáimat, amit a telefonom időzítőjével szoktam mérni. Ha van pontos konyhai időzítőd, az is tökéletes. De hoztam egy jópofa módszert is: mindegyik tea mellett látjátok, hogy mennyi ideig kell áztatni. Vannak zenék, amiknek a hossza pontosan megegyezik az áztatási idővel, játékos módja lehet ez is a tökéletesre készült teának.

  • Zöld tea - 1:48 - (The White Stripes - Fell in Love With A Girl)
  • Fekete tea - 2:00 - (Blur - Song 2)
  • Oolong tea - 3:01 - (The Who - Pinball Wizard)
  • Fehér tea - 4:00 - (Marvin Gaye - Sexual Healing)
  • Rooibos/maté/gyógytea - 5:00 (Nirvana - Smells Like Teen Spirit)

Na most milyen teát készítek?

2. A víz hőmérséklete

Mint az áztatási idő esetében, a víz hőmérséklete is attól függ, hogy milyen típusú teát készítünk. Ez kb. 80°C és 100°C között mozog. A UK Tea & Infusions Association (igen, ez egy létező dolog) szerint egyik teának se jó a 100°C-os víz, mert keserű lesz tőle.

tumblr_o44yheoflj1uxvvvzo1_500.gif

3. Legyen friss a víz!

Te szívesen befeküdnél egy kád vízbe, ami egész nap ott állt? Na ugye, hogy nem! Akkor ne használd azt a vizet se, ami már rég a vízforralóban vagy a teáskannában áll! Nem kell, hogy a svájci Alpok frissen csordogáló patakjaiból legyen, elég ha csak készítéskor engeded ki a csapból.

tumblr_o6d09omj6k1t4b4uao1_r2_500.gif

4. Hagyd állni!

Nyilvánvaló, hogy a friss, forró teát nem túl jó ötlet egyből elszürcsölni, könnyen megégethet. Ennél viszont több érv is van a pihentetés mellett: brit tudósok megállapították, hogy egy frissen készült csésze tea 6 perc pihentetés után a legjobb. 6 perc után a tea lehűl kb. 60°C-ra, ekkor pedig megjelenik az összes íz és zamat. Ez lehet még így is sokaknak forró. 17-18 perc alatt mindenki által elfogadhatóvá hűl egy csésze tea. Na de kinek van ennyi ideje? Mindenki túl elfoglalt ahhoz, hogy közel 20 percet várjon mire elszürcsölhet egy teát.

tumblr_oca08gjkes1tp9jljo1_500.gif

5. Hűtsük teáskanállal!

Reggel sietsz munkába, de még túl forró a teád? A The Royal Society of Chemistry szerint, ha fél percig benne hagyod a teáskanalat a csészében, több fokot is hűthet rajta. Ha legközelebb a barátaiddal teázol, ejtsd el nekik ezt az infót, nagyon tudományosnak fogsz tűnni.

tumblr_inline_olgdweuw7h1snvdw1_500.gif

6. Tárolás

Körültekintően csomagoljuk vissza teáinkat. A tea könnyen magába szívja a konyhádban a főzés közben felszálló gőzt és a kellemetlen szagokat. Ezt sajnos az elkészült tea ízén egyértelműen érezhetjük. Vegyük komolyan, ami a csomagoláson áll: Tárolja száraz, hűvös helyen! Hiába az igyekezet a megfelelő hőmérsékletű vízzel és áztatási idővel, ha már a polcon romlik a minősége.

tumblr_ola6dqlue71rpduwho1_500.gif

7. Szálas vagy filteres?

Egyértelműen szálas tea! A szálas teában a tealevelek közvetlenül, szabadon érintkezhetnek a vízzel, így ízesebb és finomabb a végeredmény, valamint teljesen kioldódik a katekin (többek között növeli az immunrendszer egészségének fenntartását). A filteres inkább kényelmesebb, mint finomabb. Macerás leszűrni a teát vagy a teatojással bíbelődni. Kényelmesség vagy minőség és nagyobb ízélmény? Rajtad áll!

tumblr_obj1006gvj1rk2fd7o1_500.gif

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása