Tejturmix

Péter Dani blogja

Citromkrémes pavlova torta

Ezerszer hallottam már a pavlováról, de valahogy soha nem értettem, hogy mi lehet annyira jó egy gigantikus habcsókban. Azonban minden sütis gasztroblogra kell egy tuti pavlova recept! El is készült, tiszta nyár! Most már értem mit szeretnek benne: ropogós külső kéreg, puha pillecukor-szerű belső, szemtelenül élénkítő angol citromkrém, lazára vert légies tejszínhab, és egy kevés csokoládé. #FOODPORN #WARNING Meg van az új kedvencem!

dsc07332.JPG

Hozzávalók:
3 db tojásfehérje
3 evőkanál víz
150 g porcukor
1 evőkanál kukoricakeményítő

A sütőt előmelegítjük 190°C-ra. Egy tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A cukrot és a keményítőt elkeverjük. A tojásfehérjéket egy csipet sóval robotgépben felverjük, míg lágy habot kapunk. Ekkor hozzáadjuk a vizet és addig verjük, míg újra összeáll a hab. Kanalanként hozzákeverjük a keményítővel elkevert porcukrot is. Minden kanál után legalább 1 percig dolgoztatjuk a gépet magas fokozaton. Miután belekerült az összes, további 5-7 percig verjük, míg fényes és sűrű lesz.

A felvert habot az előkészített tepsin korong alakba kenegetjük. Nem kell túl szabályosnak lennie, szerintem rusztikusan a legszebb. Az előmelegített sütőbe toljuk és RÖGTÖN visszavesszük a hőmérsékletet 150°C-ra. 45 percig sütjük, míg a habcsók külső rétege kérget kap, de belül még puha. Elzárjuk a sütőt, az ajtaját kitámasztjuk egy fakanál nyelével és további 1 órán át pihentetjük a habcsókot. Miután kivettük a sütőből, a konyhapulton teljesen szobahőmérsékletűre hűtjük.

dsc07329.JPG

A citromkrémhez:
3 db kezeletlen héjú citrom
3 db tojás
150 g kristálycukor
150 g vaj

A tetejére:
200 ml habtejszín, habbá verve
100 g csokoládéforgács
cukorgyöngy (elhagyható)

Míg hűl a habcsók, elkészítjük a citromkrémet. A citromokat megmosom, megtörölgetem, majd óvatosan lereszelem úgy, hogy a fehér részek ne kerüljenek a héjhoz. A lepucolt citromokat kifacsarom. A citromhoz hozzáadom a cukrot és az elhabart tojásokat, majd vízgőz fölött habverővel folyamatos keverés mellett addig hagyom, amíg el nem kezd besűrűsödni. Ekkor félrehúzom és hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat (a hűtőből kiszedett, hideg vaj nem jó!), valamint a lereszelt citromhéjat. Alaposan elkeverem a vajat a krémmel, majd a kihűlt habcsók tetején rusztikusan elkenem. Végül a felvert habtejszínnel és a csokiforgáccsal gazdagítjuk és tálalhatjuk is ezt a frissítő pavlovát.

dsc07335.JPG

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása