A hétvégi grillezésnél arra gondoltam, hogy ha a húsnak ennyire jót tett egy 24 órás pácolás, akkor miért ne tenne jót egy gyümölcsnek is. Ekkor született ez a mennyei pite, ami telis-tele van pácolt, gazdag szilvával. Remélem nektek is tetszik az ötlet és kipróbáljátok, legyen csodálatos napotok!
A pácolt szilvához:
- 16 db szilva
- 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 1 db citrom reszelt héja és leve
- 4 evőkanál porcukor
- 2 teáskanál sütőtökös pite fűszerkeverék
A Pumpkin Pie Spice (angol oldalakon PPS-ként említve), azaz a sütőtökös pite fűszerkeverék receptjét IDE kattintva megtaláljátok.
A szilvákat megmossuk, félbe vágjuk, eltávolítjuk a magokat és egy nagy keverőtálba dobáljuk. Jöhet hozzá a gyömbér, a citrom lé és a citrom héj, a porcukor és a fűszerkeverék. Alaposan forgassuk össze, fedjük le műanyag fóliával és egy éjszakára tegyük a hűtőbe.
Másnapra a szilva szép adag levet enged. Szűrjük le, a levét pedig egyelőre tegyük félre egy kis nyeles forralólábasba.
A pitetésztához:
- 250 g puha vaj/margarin
- 250 g kristálycukor
- 180 g liszt
- 80 g rétesliszt
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 csipet só
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 4 db tojás
- 1 rúd vanília kikapart magja
A szobahőmérsékletű, puha vajat kihabosítjuk a cukorral. Egy külön tálban összekeverjük a kétféle lisztet, a fahéjat, a sót és a sütőport. A habos vajhoz szitáljuk hozzá a lisztes keveréket és forgassuk össze alaposan. Jöhet bele egyszerre a 4 db tojás és a vanília, majd ezekkel is alaposan összekeverjük.
A masszát egyengessük el egy szilikonos sütőpapírral bélelt, 26 cm átmérőjű tortaformában. A lecsepegtetett szilvákat rendezgessük el rusztikusan a tészta tetején és toljuk be a 180°C-ra előmelegített sütőbe, ahol süssük aranybarnára 50-60 perc alatt, illetve tűpróbáig.
Közben a leszűrt szilvás levet tegyük fel a lángra és 5 perc alatt forraljuk sziruposra. A pitét miután kivettük a sütőből, rögtön öntsük nyakon a sziruppal és hagyjuk a formában teljesen kihűlni 2-3 óra alatt. Tálaljuk vaníliasodóval vagy fagyival. Jó étvágyat kívánok!