A mai divatos sütemények mellett, nagy rajongója vagyok a házi, nagyi receptes füzetében megbújó desszerteknek is. Ez az almás-grízes kocka egy tökéletes példa erre. Megjelenésében és ízeiben is meglehetősen letisztult, de annál finomabb és valahogy még egy nagyon jó hangulata is van.
A fűszeres piskótához:
- 5 db tojás
- 100 g kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 125 g liszt
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
Egy, nagyjából 20x30 cm-es mély tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromhéjat, majd pár gyors, de határozott mozdulattal elkeverjük benne. A lisztet, a fahéjat és a szegfűszeget hozzászitáljuk és finom mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát elkenjük az előkészített tepsiben és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, kb. 20 percre, illetve tűpróbáig (miután már szép aranybarna a teteje, fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e). Kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a papírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.
Az almatöltelékhez:
- nettó 700 g reszelt alma
- 200 g búzadara (gríz)
- 100 g vaj
- 100 g kristálycukor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
- 1 narancs reszelt héja
Egy nagy teflonos serpenyőbe mérjük a vajat és a kristálycukrot, majd szépen haboztatva, addig melegítjük, míg szép borostyánszínű lesz. Ekkor rárakjuk az almát és puhára pároljuk rajta. Végül jöhet a fahéj, a szerecsendió és a narancshéj, valamint a búzadara. A darával együtt nagyjából 10 percig folyamatosan kevergetjük a tölteléket közepes lángon. Hagyjuk langyosra hűlni.
A tetejére:
- 1 marék dió, megpirítva és ledarálva
A piskótát két lapba vágjuk. Az alsó piskótát visszarakjuk a tepsi aljába és elkenjük rajta a langyos almatöltelék felét. Jöhet rá a másik lap piskóta és a töltelék másik fele is. Legvégül megszórjuk a dióval és már szeletelhetjük is. Jó étvágyat kívánok!