Tejturmix

Péter Dani blogja

Almás-grízes kocka
Nagymamám receptes füzete alapján

20171119_111220-01.jpeg

A mai divatos sütemények mellett, nagy rajongója vagyok a házi, nagyi receptes füzetében megbújó desszerteknek is. Ez az almás-grízes kocka egy tökéletes példa erre. Megjelenésében és ízeiben is meglehetősen letisztult, de annál finomabb és valahogy még egy nagyon jó hangulata is van.

20171119_111143-01.jpeg

A fűszeres piskótához:

  • 5 db tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 125 g liszt
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

Egy, nagyjából 20x30 cm-es mély tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral. A tojásokat kettéválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk a cukorral. Hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromhéjat, majd pár gyors, de határozott mozdulattal elkeverjük benne. A lisztet, a fahéjat és a szegfűszeget hozzászitáljuk és finom mozdulatokkal beleforgatjuk. A masszát elkenjük az előkészített tepsiben és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, kb. 20 percre, illetve tűpróbáig (miután már szép aranybarna a teteje, fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e). Kivesszük a tepsiből, lehúzzuk róla a papírt és rácson hagyjuk teljesen kihűlni.

20171119_111227-01.jpeg

Az almatöltelékhez:

  • nettó 700 g reszelt alma
  • 200 g búzadara (gríz)
  • 100 g vaj
  • 100 g kristálycukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 narancs reszelt héja

Egy nagy teflonos serpenyőbe mérjük a vajat és a kristálycukrot, majd szépen haboztatva, addig melegítjük, míg szép borostyánszínű lesz. Ekkor rárakjuk az almát és puhára pároljuk rajta. Végül jöhet a fahéj, a szerecsendió és a narancshéj, valamint a búzadara. A darával együtt nagyjából 10 percig folyamatosan kevergetjük a tölteléket közepes lángon. Hagyjuk langyosra hűlni.

A tetejére:

  • 1 marék dió, megpirítva és ledarálva

A piskótát két lapba vágjuk. Az alsó piskótát visszarakjuk a tepsi aljába és elkenjük rajta a langyos almatöltelék felét. Jöhet rá a másik lap piskóta és a töltelék másik fele is. Legvégül megszórjuk a dióval és már szeletelhetjük is. Jó étvágyat kívánok!

20171119_111203-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása