Az egyik legismertem és legkedveltebb sütésmentes desszert a túrótorta. Valljuk be, néha kicsit egyhangú tud lenni, ezúttal viszont megpróbáltam szélesíteni az egyszerű túrótorták tárházát egy ír krémlikőrös-citromos réteggel és egy tükröződő, luxuscukrászdákat idéző Chocolat Luxe zselével. Garantált elismerésre és vállveregetésre számíthat, aki elkészíti barátainak vagy családjának, akár egy születésnapra, akár egy komolyabb családi bulira.
26 cm átmérőjű tortaformához
A kekszes alaphoz:
- 215 g zabkeksz
- 80 g olvasztott vaj
A túrós-likőrös réteghez:
- 250 g szobahőmérsékletű vaj
- 200 g kristálycukor
- 3 evőkanál Baileys Original krémlikőr
- 2 db citrom reszelt héja
- 6 db tojássárgája
- 750 g túró
- 20 g zselatin por
- 50 g víz
- 100 g tej
A Baileys Chocolat Luxe zseléhez:
- 300 g Baileys Chocolat Luxe krémlikőr
- 6 lap zselatin
- 170 g habtejszín
- csipet só
A díszítéshez:
- kevés tejszínhab
- cukorgyöngyök
- csokoládédíszek
- karamellás popcorn
A kekszes alaphoz daráljuk le magát a kekszet, keverjük össze a vajjal és nyomkodjuk a csatos tortaforma aljába.
Folytassuk a túrós réteggel. A vajat keverjük habosra a cukorral, egy elektromos habverő segítségével. Adjuk hozzá a Baileys Irish Cream-et és a citromhéjat, majd egyenként keverjük el benne a tojások sárgáját is. Egy részletben mehet hozzá a túró is, és ezzel is dolgozzuk össze alaposan a krémet. A zselatint 5 percig duzzasztjuk az jéghideg vízben. Közben a tejet felforraljuk, levesszük a tűzről és hozzáadjuk a megduzzadt zselatint. Addig kevergetjük míg teljesen el nem olvad. Ez is mehet a likőrős-túrós keverékhez. Alaposan keverjük el, öntsük a kekszes alapra, simítsuk el a tetejét és tegyük a hűtőbe 2-3 órára.
A Chocolat Luxe zselével folytatjuk, miután már legalább 2 órát dermedt a túróréteg a hűtőben. Ehhez áztassuk be jéghideg vízbe a 6 lap zselatint, a tejszínt pedig melegítsük fel. A beáztatott zselatinlapokat kicsit csavarjuk ki és oldjuk fel a meleg tejszínben, végül keverjük el a csokis Baileys-szel. Óvatosan öntsük a megdermedt torta tetejére és tegyük a hűtőbe az egészet egy éjszakára.
Másnap szedjük le róla a tortaformát, helyezzük egy tortatálra és dekoráljuk egy-egy habrózsával, cukorgyöngyökkel, karamellás popcornnal és/vagy csokoládédíszekkel.
Jó étvágyat kívánok!