Tejturmix

Péter Dani blogja

Mézes-krémes recept

20191205_122309.jpg

...mint az összes többi házi süteménynek, a mézes-krémesnek is létezik ezerféle receptje, elkészítési módja. Most megmutatom a saját verziómat, ahogy évek óta készítem és ahogy mindenki imádja a családban. 

egy, kb. 30x40 cm-es tepsihez

A mézes lapokhoz:

  • 400 g liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 50 g vaj
  • 150 g kristálycukor
  • 1 db tojás
  • 3 evőkanál zsíros tej
  • 60 g méz

Egy kis lábasban a vajat, a cukrot, a tojást, a tejet és a mézet csípősre összemelegítjük, folyamatosan kevergetve. Langyosra hűtjük, hozzászitáljuk a lisztet és a szódabikarbónát, majd sima tésztát gyúrunk belőle pár perc alatt. Négy egyenlő cipóra osztjuk. Pihentetés nélkül, azonnal, kb. 25x35 cm-es lapokra nyújtjuk, finoman alálisztezve. A lapokat szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és egyenként betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, ahol pár perc alatt világos barnára sütjük. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni, rácsra téve.

20191205_122340.jpg

A krémhez:

  • 800 g zsíros tej
  • 10 evőkanál búzadara
  • 200 g vaj
  • 200 g porcukor
  • fél citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál vaníliaesszencia

A kenéshez:

  • baracklekvár

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral. A tejből és a búzadarából tejbegrízt főzünk, amit hidegre hűtünk. A kihabosított vajhoz apránként hozzáadjuk a lehűlt grízt, az egészet simára keverve. Végül pár mozdulattal beleforgatjuk a citromhéjat és a vaníliát is.

Egy tálcára fektetjük az első lapot és a krém felét egyenletesen elkenjük rajta. Ráfektetjük a másik lapot, amit vékonyan megkenünk a baracklekvárral. Jöhet rá a harmadik lap, arra a krém másik fele, végül az utolsó lap.

A tetejére:

  • 100 g étcsokoládé, apróra vágva
  • 1,5 ek olaj

A csokoládét megolvasztjuk és elkeverjük benne az olajat. A szép, selymes csokoládét ráöntjük a süti tetejére, egyenletesen elsimítjuk és hűvös helyen hagyjuk megdermedni. Másnap szélezzük le és szeleteljük fel a süteményt, majd tegyünk egy jól záró műanyag vagy fém dobozba és fogyasztásig tároljuk benne.

20191205_122323.jpg

friss fotókkal frissítve - 2020.01.06.

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása