Ma újra egy klasszikus recepttel jelentkezem. A blogon már több, mint 200 recept megtalálható, de a hagyományosabb desszertekre eddig kevesebb hangsúlyt fektettem. Az utóbbi időkben viszont észrevettem, hogy jól ismert, nagyi féle finomságokhoz is kerestek recepteket. Most egy diós-vaníliás hókiflire esett a választás, de ígérem, hogy sós sütikkel is jövök a közeljövőben.
nagyjából 20 kiflihez
A tésztához:
- 200 g liszt
- 1 csipet só
- 150 g puha vaj
- 20 g víz
- 1 evőkanál 10%-os ecet
Jól látjátok, hogy a tésztában nincs cukor, de a végeredmény egy kellemesen édes, nem gejl desszert lesz.
A lisztben elkeverjük a sót, majd a puha vajjal összemorzsoljuk nagyjából. A vízben elkeverjük az ecetet és ezzel együtt simára gyúrjuk a tésztát. Olyan lesz az állaga, mint egy puhább linzertésztának. Ennél a pontnál nem kell a hűtőbe tennünk, hanem rögtön dolgozhatunk vele tovább. Finoman alálisztezve nyújtsuk nagyjából 3-4 mm vékony téglalapra és egy pizzavágóval vagy késsel vágjunk belőle 20 háromszöget.
A töltelékhez:
- 120 g darált dió
- 50 g tej
- 90 g kristálycukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vaníliaesszencia
A forgatáshoz:
- 50 g porcukor, elkeverve 1 csomag vaníliás cukorral
Mérjük a hozzávalókat egy nyeles forralólábasba és forrósítsuk fel, folyamatosan kevergetve. Egy nagyon sűrű, házi szilvalekvár állagú pépet kell kapnunk. Ha túl száraz tegyünk még hozzá tejet, ha túl híg, addig kevergessük a tűzön míg elpárolog belőle a kellő mennyiségű nedvesség.
Minden háromszög alakú tészta egyik oldalára tegyünk egy kisnaállal a diós töltelékből, majd tekerjük fel, mint egy croissant-ot és sorakoztassuk a kifliket egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Toljuk be a 180°C-ra előmelegített sütőbe, ahol süssük világos barnára, 10-12 perc alatt. Még forrón hempergessük meg vaníliás porcukorban és rácsra helyezve hagyjuk teljesen kihűlni. Dobozban akár hetekig eláll a kamra polcán.