Évek óta szemezgettem ezzel az amerikai desszerttel, amit whole lemon bar-nak neveznek. A neve mindent elárul róla - a citrom szőröstől-bőröstől belekerül ebbe a szelet süteménybe és a végeredmény egy aranyló, selymes, sült citromkrém, alul egy ropogósabb tésztakéreggel. Nagyon gyorsan elkészül és egyszerűen tökéletes finomság, ami egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Az egész elkészítés folyamán a legnagyobb barátunk egy késes konyhagép - úgynevezett cutter - lesz. Ennek segítségével készítjük el villámgyorsan a tészta alapot és a krémet is. Ezt vegyük figyelembe mielőtt belevágunk a finomságba.
12 szelethez
Az alaphoz:
- 225 g puha vaj
- 100 g kristálycukor
- 255 g liszt
- csipet só
A hozzávalókat a már említett konyhagépbe mérjük és alaposan összedolgozzuk vele. Egy - nagyjából - 20x30 cm-es tepsit kibélelünk szilikonos sütőpapírral, majd a tésztát belenyomkodjuk az aljába. (Mint mikor egy vajas-kekszes sajttorta alapot készítünk.) Betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe és 15-20 percig sütjük, míg halvány rózsaszín lesz.
A krémhez:
- 1 db normál méretű, kezeletlen héjú citrom
- 300 g kristálycukor
- 115 g puha vaj
- 4 db tojás
- 15 g kukoricakeményítő
- 1 mokkáskanál só
- 300 g tejszínhab tálaláshoz
A konyhagép edényét elmossuk, szárazra törölgetjük. A citromot a héjával együtt nagyobb darabokra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt ezt is simára dolgozzuk a géppel. Ráöntjük a tésztaalapra és visszatoljuk a sütőbe 35-40 percre, illetve amíg aranybarna lesz a teteje. A tepsiben hagyjuk kihűlni, szeleteljük és egy nagy kanál tejszínhabbal tálaljuk.