Nem vagyok oda a kekszekért, főleg nem ezekért az amerikai chocolate chip cookiekért, de ez a csokis-meggyes, középen kicsit ragacsos, a meggytől kicsit fanyar változatért egyszerűen oda meg vissza vagyok. Mindenképpen próbáljátok ki!
A kekszhez (48 db):
- 115 g szobahőmérsékletű, puha vaj
- 225 g kristálycukor
- 1 db nagy tojás
- 1 tk vaníliaesszencia
- 130 g liszt
- 50 g holland kakaópor
- 1 mk só
- 1/4 tk sütőpor
- 1/4 tk szódabikarbóna
- 48 szem magozott, leitatott meggy
A csokis borításhoz:
- 175 g tejcsokoládé
- 150 g cukrozott, sűrített tej
- 2 tk meggylé
Egy nagy keverőtálban krémesre keverjük a vajat a cukorral, hozzáütjük a tojást és mehet bele a vanília is. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet a kakaóporral, a sóval, a sütőporral és a szódabikarbónával. A száraz keveréket szitáljuk hozzá a vajas keverékhez és keverjük simára. Két gáztepsit béleljünk ki szilikonos sütőpapírral és a masszából formáljunk 48 db, diónyi mérető golyót, amit sorakoztassunk az előkészített tepsire.
A borításhoz egy nyeles forralólábasban olvasszuk össze a tejcsokit a sűrített tejjel, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a meggylevet is. Alaposan keverjük el. A meggylének köszönhetően be fog húzni a csokoládé, de szép selymes, sima marad.
Minden keksz közepébe nyomjunk egy szem előkészített meggyet, és mindegyik tetejére tegyünk egy kis kanállal a csokis masszából. Toljuk be a tepsiket egyesével, a 180°C-ra előmelegített sütőbe, ahol süssük készre 10-12 perc alatt. Sülés után, lapát segítségével pakoljuk át egy rácsra és hagyjuk teljesen kihűlni. Dobozba zárva, szobahőmérsékleten két hétig is eláll.