A mascarpone és a házi karamellszósz keveréke egy teljesen egyedi ízélmény. Tortába töltve pedig mindenkit levesz a lábáról.
Hozzávalók (18 cm átmérőjű tortához):
A piskótához:
- 6 db tojás
- 120 g kristálycukor
- 150 g liszt
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd pár gyors és határozott mozdulattal elkeverjük benne a sárgáját is. A lisztet hozzászitáljuk és finoman beleforgatjuk a keverékbe. A piskótamasszát egy szilikonos sütőpapírral bélelt, 18 cm átmérőjű, csatos tortaformába egyengetjük és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe. 30-35 perc alatt készre sütjük, illetve tűpróbáig. Miután megsült, még forrón lecsatoljuk róla a formát, lehúzzuk róla a sütőpapírt és fejjel lefelé egy rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Miután kihűlt, három lapba vágjuk és félretesszük.
A krémhez:
- 350 g mascarpone
- 150 g házi karamellöntet
- 250 g habtejszín
- 2 evőkanál porcukor
- 2 teáskanál vaníliaesszencia
A mascarponét simára turmixoljuk a karamellöntettel és a vaníliával. Miután szép, selymes és teljesen egynemű, a harmadát félretesszük. A tejszínt habbá verjük a porcukorral és beleforgatjuk a karamelles keverék kétharmadába. Az egyik piskótalapot egy tortatálra helyezzük és megkenjük a tejszínes krém felével, jöhet rá a második lap, majd ezt is megkenjük a tejszínes krémmel. Ráhelyezzük a harmadik lapot és az egészet beburkoljuk vékonyan - meztelen torta hatását keltve - a karamellás-mascarponés maradékkal. A tetejére teszünk pár szem epret és kínálhatjuk is. Jó étvágyat!