Nagy bánatomra imádom a kelt tésztás finomságokat, előszeretettel sütöm őket és a túrós táskán keresztül a lekváros buktáig már rengeteg ilyen receptet el is hoztam nektek.
A tésztához:
- 500 g liszt
- 25 g kristálycukor
- 1 kk só
- 100 g vaj
- 25 g friss élesztő
- 5-7 dl tej (amennyit a tészta felvesz)
Az élesztőt egy kevés langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatjuk. A liszttel, a vajjal, a sóval és annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, közepes keménységű tésztát dagasztunk. Mikor már szép sima a tészta felülete, elválik az edény falától, letakarva meleg helyen kelni hagyjuk egy órát.
A töltelékhez:
- 280 g savanyú káposzta
- 2 tk zsír
- 2 kk frissen őrölt bors
- 1 tk barnacukor
- 1 kk só
A savanyú káposztát folyóvíz alatt átmossuk és egy szűrőben hagyjuk alaposan lecsepegni. Ez után egy serpenyőben felhevítjük a zsírt, rátesszük a káposztát, a borsot, a cukrot és a sót. Alaposan összekeverjük. Közepes lánygon kb. 5 percig kevergetve pirítjuk, amíg szép aranybarna nem lesz, illetve meg nem karamellizálódik egy kicsit. Félretesszük és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkára borítjuk és kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy nagyobb bögrével korongokat szaggatunk a tésztából, a leeső részeket átgyúrjuk és azokat is kiszaggatjuk. Ahány korongot kaptunk (függ a bögre méretétől, hogy pontosan hány darabot), annyi részre osztjuk a tölteléket és mindegyik közepére kanalazunk belőle.
A kenésekhez:
- 1 db egész tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 ek tejszín
A tojást és tojássárgáját elkeverjük alaposan a tejszínnel. A buktákkal - vagy inkább az olasz calzonékra hajazó technikával készült finomsággal - ott tartunk, hogy minden tésztakorong közepén ott egy adag savanyú káposztás töltelék. A következő lépés, hogy a tölteléket körbe kenjük a tojással (de csak enyhén, én úgy tartom szépnek ha sütés közben kicsit kinyílnak) és félbehajtsuk, hogy egy félkört kapjunk. A peremét kicsit nyomkodjuk le villával és tegyük a betöltött buktákat egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire. Miután az összes bukta a tepsin sorakozik, kenjük meg szépen mindegyik tetejét a tojással, szurkáljuk meg néhol fogpiszkálóval és hagyjuk pihenni újabb 15 percig. 15 perc után toljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe és süssük addig, amíg szép aranybarna lesz a teteje.