Remélem, hamarosan beköszönt az igazi nyár és egy jéggel teli pohárba önthetem a kedvenc házi mentaszörpömet, friss citrommal.
3 liter szörphöz
Hozzávalók:
- 45 g friss mentalevél (mosás előtt mérjük meg)
- 1 kg kristálycukor
- 2,5 l víz
- 1 hüvelyk gyömbér (hámozás nélkül)
- 3 szem szegfűszeg
- 1 kk só
- fél ek citromsav
- 2 db citrom leve
A friss mentaleveleket folyóvíz alatt mossuk meg alaposan. Tegyük egy nagy lábasba, mehet rá a cukor, a gyömbér, a szegfűszeg, a só és öntsük fel a vízzel. Fedjük le és napfénytől védett helyen hagyjuk állni 24 órát. Közben egyszer-kétszer keverjük meg.
Másnap tegyük a lángra, miután felforrt, rotyogtassuk takarékon 10 percig. Vegyük le a lángról és keverjük el benne a citromsavat és a citromok levét. A választott méretű és alakú steril üvegeket sorakoztassuk egy fém tálcára (így nem fog elroppanni az üveg) és tölcsért használva szűrjük bele a szörpöt. Szorosan tekerjük rá a kupakot és egy pillanatra fordítsuk fejjel lefelé. A forró szörpöt azonnal tegyük dunszt alá és hagyjuk kihűlni 3 nap alatt.