Minden hobbicukrász és háziasszony receptes füzetében kell, hogy szerepeljen egy tökéletes, alap epertorta. Mutatom, hogy az én füzetemben milyen egyszerű, de nagyszerű csupasz epretorta lapul.
18 cm átmérőjű tortához
A piskótához:
- 4 db tojás
- 250 g porcukor
- 300 g tejföl
- 300 g liszt
- 1 cs (12 g) sütőpor
- 1 db citrom reszelt héja
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Elkeverjük benne a tejfölt és a citrom héját, majd hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és ezt is beleforgatjuk. Három darab 18 cm átmérőjű, szilikonos sütőpapírral bélelt tortaformába osztjuk a masszát. A tetejét mindegyiknek elsimítjuk és egyszerre betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe, 14-17 percre, illetve tűpróbáig. Amennyiben nincs három formánk, készíthetjük egyesével is, viszont minden sütés előtt kavarjuk át a masszát. Miután megsült, a formában hagyjuk langyosra hűlni majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
Az epres krémhez:
- 100 g eper
- 2 ek kristálycukor
- 1 csipet só
- 1 db citrom reszelt héja
- 200 g mascarpone
- 100 g porcukor
- 1 cs (10 g) habfixáló
- 200 g habtejszín, habbá verve
Az epret a cukor, a só és a citromhéj társaságában egy forralólábasba mérjük és közepes lángra téve puhára főzzük. - miután elolvadt a cukor és levet eresztett az eper, rotyogtassuk még további 5 percig, folyamatosan kevergetve. Az egészet turmixoljuk le és szűrjük át, majd hűtsük hidegre.
A kapott eperpürét keverjük a szobahőmérsékletű mascarponéhoz. A tejszínt verjük habbá a porcukorral és a habfixálóval, majd finoman forgassuk az epres marscarponéhoz. Osszuk három részre a krémet, két lapot töltsünk össze vele, a harmadik résszel pedig kenjük le a tortát. Tegyük hűtőbe éjszakára, másnap díszítsük tetszés szerint gyümölcsökkel.