Szilvás gombóc készítése, kuglóf formájában igen is lehetséges. A szaftos tésztába került friss szilva és pirult gríz, egyértelműen a szilvás gombóc élményét hozza. Fantasztikus őszi desszert, fahéjas illata pedig az egész házat körbelengi.
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 50 g búzadara
- 150 g szobahőmérsékletű vaj
- 200 g barnacukor
- 3 db tojás
- 200 g kockára vágott szilva
- 8 g sütőpor
- 1 mk szódabikarbóna
- 2 mk őrölt fahéj
A puha vajat és a cukrot habosra keverjük, majd hozzáütjük a tojásokat is és azzal is elkeverjük. Miután ezzel megvagyunk, hozzászitáljuk a sütőporral, szódabikarbónával, búzadarával és fahéjjal elkevert lisztet. Mehet bele a szilva és alaposan összekeverjük. A vajjal kikent kuglófformába öntjük a masszát és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 60 percre. Ha nagyon barnul a teteje, takarjuk le útközben fóliával és úgy süssük készre. Még melegen kiborítjuk egy hűtőrácsra és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.