Fahéjas szilvatöltelék, egy végtelenül egyszerű kelt tésztába csomagolva.
A kelt tésztához:
- 250 g liszt
- 1 csipet só
- 13 g friss élesztő
- 1 tk kristálycukor
- 350 g langyos víz
- 3 ek olaj
A szilvás töltelékhez:
- 10 db magozott szilva, felezve
- 120 g porcukor
- 2 ek kukoricakeményítő
- 1,5 tk őrölt fahéj
- 1 tk vaníliaesszencia
- 1 csipet só
A lisztben elkeverjük a sót. A langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk felfutni. A felfutott élesztőt és az olajat hozzáadjuk a liszthez és szép simára dagasztjuk. Olajozott tálba tesszük, letakarjuk műanyag fóliával és meleg helyen egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Közben a töltelék hozzávalóit egy nagy tálba mérjük, alaposan összekeverjük és hagyjuk állni a pulton egy órát, amíg kel a tészta.
A megkelt tésztát ketté osztjuk és mindkét feléből, lisztezett felületen nyújtunk egy 35-40 cm átmérőjű kört. A tölteléket alaposan átkeverjük és az egyik tésztalapon eloszlatjuk, úgy hogy a peremén 2 cm üresen maradjon. Ezt a 2 cm-es peremet megkenjük vízzel és ráhelyezzük a másik tésztalapot, majd egy villával összenyomkodjuk azt. Szilikonos sütőpapírral bélelt gáztepsire tesszük, lekenjük tejjel, megszurkáljuk a tetejét és betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 20-25 percre, illetve tűpróbáig. Rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeleteket vágunk belőle, mint egy pizzából és teával vagy vaníliafagyival tálaljuk.
Megjegyzés: a tészta nem használ nagy mennyiségben sót vagy cukrot, natúr ízű, így bátran kombinálható sós és édes töltelékekkel egyaránt.