Ez a szelet sütemény leginkább az Eszterházy tortára hasonlít, viszont annál kevésbé édes, inkább fanyar, mézes jegyek dominálnak benne. Garantálom, hogy mindenkit levesz a lábáról, tökéletesen megállja a helyét bármilyen ünnepi asztalon.
12 szelethez
A lapokhoz:
- 500 g liszt
- 100 g pirított, darált dió
- 250 g porcukor
- 10 g szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 1 csipet őrölt fahéj
- 70 g méz
- 4 db tojás
A lapok hozzávalóit mérjük egy keverőtálba és alaposan gyúrjuk össze. Csomagoljuk műanyag fóliába és tegyük a fagyasztóba 20-25 percre. Osszuk négy egyenlő részre és alaposan alálisztezve (vagy két sütőpapír között) nyújtsuk 30x30 cm-es négyzetre. (A tészta eléggé ragacsosnak, kezelhetetlennek fog tűnni, de így lesz habkönnyű sülés után. Csak arra ügyeljünk, hogy mindig legyen belisztezve). A lapot csúsztassuk egy tepsi hátuljára, amire szilikonos sütőpapírt fektettünk, szúrkáljuk meg villával és toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 8-10 percre, illetve tűpróbáig. A tepsiről húzzuk át egy rácsra és azon hagyjuk teljesen kihűlni. Ezt ismételjük meg a maradék három adag tésztával.
A krémhez:
- 1 kg tejföl
- 300 g pirított, darált dió
- 250 g porcukor
- 1 csipet só
- 100 g hideg víz
- 15 g zselatin por
A tejfölben keverjük el a diót, a porcukrot és a sót. A hideg vízben keverjük el a zselatint és hagyjuk duzzadni 10 percig, majd mikróban olvasszuk fel és keverjük gyorsan a többihez. Az első lapot tegyük egy 30x30 cm-es szögletes forma aljába (ha nincs ilyenünk, hajtogathatunk egyet alufóliából- én is így tettem) és simítsuk el rajta a krém negyedét, mehet rá a következő lap és a másik negyed krém. Folytassuk így tovább a többi lappal és krémmel. A tetejét takarjuk le műanyag fóliával és tegyük be a hűtőbe éjszakára. Másnap vágjuk szeletekre és mindegyik tetejét csíkozzuk be olvasztott csokoládéval. Fogyasztásig tároljuk hűtőben.