Tejturmix

Péter Dani blogja

Rumos-kávés szelet

20201113_132256-01.jpeg

Ellenállhatatlan ünnepi sütemény, melyben háromféle krém alkot tökéletes harmóniát. Három mákos-citromos lap, összetöltve egy kávés, egy rumos és egy vaníliás krémmel, megkoronázva egy kis karamellel.

20201113_132758-01.jpeg

20201113_132208-01.jpeg

10 szelethez

A mákos lapokhoz:

  • 3 db tojás
  • 150 g porcukor
  • 300 g tejföl 
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 200 g liszt
  • 100 g darált mák
  • 6 g sütőpor
  • 1 csipet só

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, kanalanként elkeverjük benne a tejfölt és a citromhéjat. Mehet hozzá a liszt, a mák, a sütőpor és a só is, alaposan keverjük össze és simítsuk el egy szilikonos sütőpapírral bélelt gáztepsin. Toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre, illetve tűpróbáig. A papírral együtt húzzuk át egy hűtőrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni, majd húzzuk le róla a papírt és hosszában vágjuk el két helye, hogy három egyenlő lapot kapjunk.

20201113_132349-01.jpeg

A krémekhez:

  • 600 g tej
  • 2 db tojássárgája
  • 80 g kukoricakeményítő
  • 150 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 3 tk instant kávé
  • 3 ek rum
  • 2 tk vaníliaesszencia
  • 450 g habtejszín, habbá verve

A tojások sárgáját a keményítővel és egy pici tejjel keverjük simára. A többi tejet forraljuk fel a cukorral és a sóval. Ezt a forró keveréket fokozatosan adagolva keverjük a tojás sárgás keverékhez. Az egészet öntsük vissza a lábasba, amiben a tejet forraltuk és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről és osszuk 3 egyenlő részre. Az egyiket keverjük simára a kávéval, a másikat a rummal, a harmadikat pedig a vaníliával. Mindegyik krém felszínére nyomjunk műanyag fóliát és hagyjuk hidegre hűlni.

Miután kihűlt, keverjük simára kézi habverővel vagy botmixerrel és mindhárom krémbe forgassunk bele finoman 150 g tejszínhabot. Állítsuk össze a sütit, az első lapon kenjük el a kávés krémet, mehet rá a második lap és arra a vaníliás krém, mehet rá a harmadik lap és arra a rumos krém. A rumos krém legyen szép sima, ugyanigy ez a sütink teteje. Tegyük hűtőbe éjszakára, másnap szeleteljük fel és már fogyaszthatjuk is. Nem kötelező, de én tettem a tetejére tálaláskor egy evőkanállal a házi karamellöntetemből. 

20201113_132507-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása