Ellenállhatatlan ünnepi sütemény, melyben háromféle krém alkot tökéletes harmóniát. Három mákos-citromos lap, összetöltve egy kávés, egy rumos és egy vaníliás krémmel, megkoronázva egy kis karamellel.
10 szelethez
A mákos lapokhoz:
- 3 db tojás
- 150 g porcukor
- 300 g tejföl
- 1 db citrom reszelt héja
- 200 g liszt
- 100 g darált mák
- 6 g sütőpor
- 1 csipet só
A tojásokat habosra keverjük a cukorral, kanalanként elkeverjük benne a tejfölt és a citromhéjat. Mehet hozzá a liszt, a mák, a sütőpor és a só is, alaposan keverjük össze és simítsuk el egy szilikonos sütőpapírral bélelt gáztepsin. Toljuk 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre, illetve tűpróbáig. A papírral együtt húzzuk át egy hűtőrácsra és hagyjuk teljesen kihűlni, majd húzzuk le róla a papírt és hosszában vágjuk el két helye, hogy három egyenlő lapot kapjunk.
A krémekhez:
- 600 g tej
- 2 db tojássárgája
- 80 g kukoricakeményítő
- 150 g kristálycukor
- 1 csipet só
- 3 tk instant kávé
- 3 ek rum
- 2 tk vaníliaesszencia
- 450 g habtejszín, habbá verve
A tojások sárgáját a keményítővel és egy pici tejjel keverjük simára. A többi tejet forraljuk fel a cukorral és a sóval. Ezt a forró keveréket fokozatosan adagolva keverjük a tojás sárgás keverékhez. Az egészet öntsük vissza a lábasba, amiben a tejet forraltuk és alacsony lángon, folyamatosan kevergetve főzzük sűrűre. Vegyük le a tűzről és osszuk 3 egyenlő részre. Az egyiket keverjük simára a kávéval, a másikat a rummal, a harmadikat pedig a vaníliával. Mindegyik krém felszínére nyomjunk műanyag fóliát és hagyjuk hidegre hűlni.
Miután kihűlt, keverjük simára kézi habverővel vagy botmixerrel és mindhárom krémbe forgassunk bele finoman 150 g tejszínhabot. Állítsuk össze a sütit, az első lapon kenjük el a kávés krémet, mehet rá a második lap és arra a vaníliás krém, mehet rá a harmadik lap és arra a rumos krém. A rumos krém legyen szép sima, ugyanigy ez a sütink teteje. Tegyük hűtőbe éjszakára, másnap szeleteljük fel és már fogyaszthatjuk is. Nem kötelező, de én tettem a tetejére tálaláskor egy evőkanállal a házi karamellöntetemből.