Amennyiben karácsony után kicsit eltelítődtél, tökéletes fehér kenyér kiváltó lehet ez a teljes kiőrlésű tönkölybúzás házi vekni.
Hozzávalók és elkészítés:
- 25 g friss élesztőt 1 tk cukorral és 1 ek liszttel felfuttatunk 400 g langyos vízben.
- A konyhagép üstjébe mérünk 200 g búzafinomlisztet (BL55), 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet (Nagyi titka), 2 ek lenmagot és 1 tk sót. Összekeverjük
- A lisztes keverékhez mehet a felfutott élesztő és elkezdjük dagasztani közepes fokozaton, legalább 15 percig.
- Mehet hozzá 2 ek olíva olaj és tovább dagasztjuk, egészen addig amíg felveszi azt és teljesen elválik az edény falától.
- Letakarjuk és meleg helyen 50 percig kelesztjük.
- Kiborítjuk és újbeggyel, lazán kenyér formára alakítjuk. (Ragacsos lesz, de ne tegyünk hozzá több lisztet!) Ezt úgy a legkönyebb elérni, ha egy hengert formázunk belőle óvatosan és a két végét folyamatosan csípkedjük össze, amíg egy vekni formát kapunk.
- Újra letakarjuk és hagyjuk 20 percig meleg helyen kelni.
- A megkelt tésztát újra megigazítjuk, finoman újraformázzuk és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- Egy éles késsel bevagdossuk, vízzel lekenjük.
- Betoljuk a 180°C-ra előmelegített, gőzös sütőtérbe, légkeverésen.
- Addig sütjük, amíg aranybarna lesz, az alja pedig kopog. Ez nagyjából 30-45 perc, sütőtől függően.