Tejturmix

Péter Dani blogja

Teljes kiőrlésű tönkölybúzás házi kenyér

20201114_131047-01.jpeg

Amennyiben karácsony után kicsit eltelítődtél, tökéletes fehér kenyér kiváltó lehet ez a teljes kiőrlésű tönkölybúzás házi vekni.

20201114_143805-01.jpeg

Hozzávalók és elkészítés:

  1. 25 g friss élesztőt 1 tk cukorral és 1 ek liszttel felfuttatunk 400 g langyos vízben.
  2. A konyhagép üstjébe mérünk 200 g búzafinomlisztet (BL55), 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztet (Nagyi titka), 2 ek lenmagot és 1 tk sót. Összekeverjük
  3. A lisztes keverékhez mehet a felfutott élesztő és elkezdjük dagasztani közepes fokozaton, legalább 15 percig.
  4. Mehet hozzá 2 ek olíva olaj és tovább dagasztjuk, egészen addig amíg felveszi azt és teljesen elválik az edény falától.
  5. Letakarjuk és meleg helyen 50 percig kelesztjük.
  6. Kiborítjuk és újbeggyel, lazán kenyér formára alakítjuk. (Ragacsos lesz, de ne tegyünk hozzá több lisztet!) Ezt úgy a legkönyebb elérni, ha egy hengert formázunk belőle óvatosan és a két végét folyamatosan csípkedjük össze, amíg egy vekni formát kapunk.
  7. Újra letakarjuk és hagyjuk 20 percig meleg helyen kelni.
  8. A megkelt tésztát újra megigazítjuk, finoman újraformázzuk és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
  9. Egy éles késsel bevagdossuk, vízzel lekenjük.
  10. Betoljuk a 180°C-ra előmelegített, gőzös sütőtérbe, légkeverésen. 
  11. Addig sütjük, amíg aranybarna lesz, az alja pedig kopog. Ez nagyjából 30-45 perc, sütőtől függően.

20201114_131012-01.jpeg

20201114_131105-01.jpeg

20201114_130952-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása