fotó update - 2021.04.15.
Csupán három hozzávalóra és egy késes konyhagépre lesz szükségünk ehhez a tökmagos-datolyás finomsághoz. A recept címe akár házi Mozart-golyó is lehetne - élményben megtévesztésig hasonlít az osztrák zeneszerzőről elnevezett pisztáciás-nugátos golyókra.
14 darabhoz:
- 130 g hántolt tökmag
- 150 magozott datolya
- csipet só
- 90 g cukormentes csokoládé
A tökmagot egy kis tálkába mérjük és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Lefedjük műanyag fóliával és éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap leszűrjük, a datolyával és a sóval együtt egy késes konyhagépbe öntjük. Magas fokozaton egészen finomra aprítjuk - olyan állagot keresünk, ami formázható, nem hullik szét. Egy gyümölcskenyér formát vékonyan kikenünk olajjal és az aljába tömörítjük a keveréket egy pohár aljával. Hűtőbe tesszük 2-3 órára. Körbe vágjuk és egy vágódeszkára borítjuk, majd egyenletesen megkenjük az olvasztott csokival és újra hűtőbe tesszük - ezúttal 10 percre. Kivesszük és forró, éles késsel 14 db egyenlő részre vágjuk. 2-3 napig légmentesen záró dobozban tárolhatjuk a hűtőben. Egy kocka nagyjából 106 kalóriát tartalmaz.