Tejturmix

Péter Dani blogja

Tejfölös-szalonnás kenyérlángos

20210310_123312-01000.jpeg

A lángos mellett a kenyérlángos is egy tuti fesztiválkaja. Szerintem mindenki imádja, ahogy a ropogós szélű laposkenyéren roskadozik a tejföl, a pirult szalonna és a hagyma. 

20210310_123330-01.jpeg

1 gáztepsihez:

  • 100 g zsíros, langyos tej
  • 40 g friss élesztő
  • 1 mk kristálycukor
  • 400 g liszt
  • 1 mk só
  • 150 g langyos víz
  • a szalonna kiolvadt zsírja*

A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukor társaságában. A lisztet a konyhagép üstjébe szitáljuk és elkeverjük a sóval. A felfutott élesztőt, a vizet és a zsírt is hozzáadjuk és nagyon jól kidolgozzuk a gép dagasztó kampójával, közepes fokozaton. (Természetesen kézzel is dagasztható.) Letakarjuk konyharuhával és meleg helyen 60-70 percig kelni hagyjuk.

A tetejére:

  • 200 g füstölt szalonna
  • 1 db közepes fej vöröshagyma
  • 350 g tejföl
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma

*A szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk a zsírját egy serpenyőben. Leszűrjük és a tepertőt félretesszük. A hagymát cikkekre vágjuk és lemezeire szedjük. A tejfölben elkeverjük a fokhagymát. 

A megkelt tésztát egy kizsírozott gáztepsibe nyomkodjuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a hagymát és a szalonnatepertőt, majd betoljuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre, illetve amíg aranybarna nem lesz. Frissen vághatunk rá egy kis metélőhagymát és fogyaszthatjuk is.

20210310_123347-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása