A lángos mellett a kenyérlángos is egy tuti fesztiválkaja. Szerintem mindenki imádja, ahogy a ropogós szélű laposkenyéren roskadozik a tejföl, a pirult szalonna és a hagyma.
1 gáztepsihez:
- 100 g zsíros, langyos tej
- 40 g friss élesztő
- 1 mk kristálycukor
- 400 g liszt
- 1 mk só
- 150 g langyos víz
- a szalonna kiolvadt zsírja*
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukor társaságában. A lisztet a konyhagép üstjébe szitáljuk és elkeverjük a sóval. A felfutott élesztőt, a vizet és a zsírt is hozzáadjuk és nagyon jól kidolgozzuk a gép dagasztó kampójával, közepes fokozaton. (Természetesen kézzel is dagasztható.) Letakarjuk konyharuhával és meleg helyen 60-70 percig kelni hagyjuk.
A tetejére:
- 200 g füstölt szalonna
- 1 db közepes fej vöröshagyma
- 350 g tejföl
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
*A szalonnát apró kockákra vágjuk és kiolvasztjuk a zsírját egy serpenyőben. Leszűrjük és a tepertőt félretesszük. A hagymát cikkekre vágjuk és lemezeire szedjük. A tejfölben elkeverjük a fokhagymát.
A megkelt tésztát egy kizsírozott gáztepsibe nyomkodjuk, megkenjük a fokhagymás tejföllel, rászórjuk a hagymát és a szalonnatepertőt, majd betoljuk a 200°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre, illetve amíg aranybarna nem lesz. Frissen vághatunk rá egy kis metélőhagymát és fogyaszthatjuk is.