Remélem, sokan vannak köztetek túrós pali rajongók, mert most fokozom az élvezeteket. Habos túróval töltött palacsinta, tejszínes-vaníliás öntettel meglocsolva, majd besütve. Kell ennél több? ...ja, igen, egy kis porcukor!
A palacsintához:
- 420 g zsíros tej
- 420 g szénsavas ásványvíz
- 80 g olaj
- 3 db tojás
- 1 csipet só
- 1 ek vaníliás cukor
- 320 g liszt
A hozzávalókat a leírt sorrendben egy turmixba mérjük és simára mixeljük. (Kézi habverővel, hagyományos módon is kikeverhető.) Pihentessük hűtőben egy órát, de lefedve éjszakára is betehetjük. Vékonyan kivajazott palacsintasütőben adagonként megsütjük a palacsintát és félretesszük.
A töltelékhez:
- 40 g puha vaj
- 2 db tojássárgája
- 80 g porcukor
- 1 tk vanília esszencia
- 600 g túró
- 1 db citrom reszelt héja
- 120 g tejföl
- 3 db tojásfehérje
Minden hozzávalót alaposan keverjünk össze a tojásfehérje kivételével. A fehérjét verjük kemény habbá és óvatosan lazítsuk fel vele a túrós tölteléket. Az elkészült töltelékkel töltsük be a palacsintákat, vágjuk félbe (a hagyományos recepttel szembe menve, vághatjuk négy részre is, ha nagyobb tálat szeretnénk vele megtölteni, így tettem én is) és sorakoztassuk egy kivajazott hőálló tálba.
Az öntethez:
- 170 g habtejszín
- 1 db tojás
- 2 tk vanliaesszencia
- 1 csipet só
Alaposan keverjük össze az öntet hozzávalóit és óvatosan locsoljuk le vele a palacsintát. Toljuk be a 180 fokra előmelegített sütőbe 35-40 percre. Az öntetben lévő tojás miatt meg fog emelkedni a finomságunk, így érdemes egy tepsibe tennünk a tálat, hogy ne kelljen a sütő alját vakarásznunk. Ez csak elővigyázatosság, nekem nem szökött ki az edényből. A palacsintát sütés után hagyjuk kihűlni és hintsük meg porcukorral. Hűtőbe téve 2-3 napig eláll.