
Bevallom, én még csak most találkoztam fekete kakaóporral, de egyből szöget ütött a fejembe és meg is alkottam vele egy egyszerű, de nagyszerű csokitortát.
A piskótához:
- 8 db tojás
- 160 g kristálycukor
- 200 g liszt
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a sárgáját és néhány gyors, határozott mozdulattal a habba keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és finoman beleforgatjuk. A tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral és belesimítjuk a piskóta masszát. Betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre, illetve tűpróbáig. Amennyiben nagyon barnul a teteje a sütés vége felé, tegyünk rá egy ív sütőpapírt vagy alufóliát és úgy süssük teljesen készre.
Sütés után hagyjuk a formában 5 percig, majd egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a forma mentén, kapcsoljuk le róla és fejjel lefelé tegyük rácsra. Húzzuk le az aljáról a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni, 1,5-2 óra alatt. Recés késsel vágjuk három lapba és tegyük félre.
A fekete kakaós krémhez:
- 300 g habtejszín
- 10 g habfixáló
- 500 g mascarpone
- 80 g olvasztott étcsoki
- 1 csipet só
- 150 g porcukor
- 65 g fekete kakaópor
A tejszínt elkezdjük habbá verni. Mikor már laza habot kaptunk, adjuk hozzá a habfixálót és verjük kemény habbá. Egy keverőtálban keverjük simára a szőbahőmérsékletű mascarponét az olvasztott csokival, a sóval és a cukorral. Végül szitáljuk bele a kakaóport és azzal is keverjük simára. Finoman forgassuk bele a tejszínhabot. Az első piskótalapot kenjük meg a krém harmadával, mehet rá a második lap, a krém második harmada, rá pedig az utolsó lap. Az utolsó adag krémmel burkoljuk be a tortát. Egy kicsit félre is tehetünk az utolsó adagból, amiből habcsókokat nyomunk a torta peremére. Én szülinapra készítettem, így még került rá gyertya és néhány aranyra festett csokilap.