Ez a hatodik kenyér receptem a blogon. Ezúttal egy hagyományos, egyszerű, fehér kenyér receptet hoztam el. Igen, ez is egy kicsit tömörebb tésztájú, hiszen nem kovászos és nincs is mesterségesen felfújva, mint a bolti társai. Nekem mégis ez az egyik kedvencem, főleg a nyári időszakban. Szinte az összes bográcsos és magyaros kaját egy új szintre emeli.
Hozzávalók és elkészítés:
- 25 g friss élesztőt 1 tk cukorral és 1 ek liszttel felfuttatunk 350 g langyos vízben.
- A konyhagép üstjébe mérünk 500 g kenyérlisztet és 1 tk sót. Összekeverjük
- A liszthez mehet a felfutott élesztő és elkezdjük dagasztani közepes fokozaton, legalább 15 percig.
- Mehet hozzá 2 ek olíva olaj és tovább dagasztjuk, egészen addig amíg felveszi azt.
- Letakarjuk és meleg helyen 50 percig kelesztjük.
- Kiborítjuk és újbeggyel, lazán kenyér formára alakítjuk. Ezt úgy a legkönyebb elérni, ha egy hengert formázunk belőle óvatosan és a két végét folyamatosan csípkedjük össze, amíg egy vekni formát kapunk.
- Újra letakarjuk és hagyjuk 20 percig meleg helyen kelni.
- A megkelt tésztát újra megigazítjuk, finoman újraformázzuk és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- Egy éles késsel bevagdossuk, vízzel lekenjük.
- Betoljuk a 180°C-ra előmelegített, gőzös sütőtérbe, légkeverésen.
- Addig sütjük, amíg aranybarna lesz, az alja pedig kopog. Ez nagyjából 30-45 perc, sütőtől függően.
- Miután megsült, hagyjuk a tepsiben 10 percig, majd tegyük át egy rácsra, hogy teljesen kihűljön. Tároljuk konyharuhába tekerve, hűvös helyen. Legalább 4-5 napig eláll.