Nálunk az almás pite és rétes az ultimate családi kedvenc. Ma egy kis csavarral, utóbbit készítettem. Nem tudom pontosan, hogy kitől indul a kígyórétes-őrület, de szerintem hálásak lehetünk érte.
2 rúdhoz
A tésztához:
- 200 g zsíros, langyos tej
- 2 ek kristálycukor
- 20 g friss élesztő
- 1 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 500 g liszt
- csipet só
- 200 g szobahőmérsékletű vaj
A töltelékhez:
- 1 kg alma
- 5 ek kristálycukor
- 1 ek vanillincukor
- 1 tk őrölt fahéj
- 150 g vaj
- 150 g darált zabkeksz
A meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kicsit nyomkodjuk ki és a cukorral pároljuk meg egy teflonos serpenyőben. Miután elzártuk a lángot, adjuk hozzá a fahéjat és a hideg vajat. Kevergessük addig, amíg a vaj teljesen elolvad és krémes, fényes lesz a töltelékünk.
A tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt és hagyjuk felfutni. A konyhagép üstjébe mérjük a lisztet, a sót, a vajat, a tojást és a tojássárgáját. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ha túlságosan ragacsos lenne a tészta, még egy pici lisztet szórhatunk hozzá.
A tésztát kettéosztjuk és vékonyan lisztezett felületen, kb 25x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Képzeletben három részre osztjuk és a két szélső részt 45 fokos szögben bevagdossuk egy pizza vágóval. A közepét megszórjuk a darált keksz felével, rákenjük a töltelék felét és a két széléről haladva befedjük a tésztacsíkokkal. Ezt megismételjük a másik adaggal is, majd mindkettőt egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Lekenjük egy elhabart egész tojással és betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe 40 percre, illetve amíg aranybarna nem lesz.