Tejturmix

Péter Dani blogja

Almás kígyórétes

20210425_124329730_ios.jpg

20210425_124213410_ios.jpg

Nálunk az almás pite és rétes az ultimate családi kedvenc. Ma egy kis csavarral, utóbbit készítettem. Nem tudom pontosan, hogy kitől indul a kígyórétes-őrület, de szerintem hálásak lehetünk érte.

2 rúdhoz

A tésztához:

  • 200 g zsíros, langyos tej
  • 2 ek kristálycukor
  • 20 g friss élesztő
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 500 g liszt
  • csipet só
  • 200 g szobahőmérsékletű vaj

A töltelékhez:

  • 1 kg alma
  • 5 ek kristálycukor
  • 1 ek vanillincukor 
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 150 g vaj
  • 150 g darált zabkeksz

A meghámozott almát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Kicsit nyomkodjuk ki és a cukorral pároljuk meg egy teflonos serpenyőben. Miután elzártuk a lángot, adjuk hozzá a fahéjat és a hideg vajat. Kevergessük addig, amíg a vaj teljesen elolvad és krémes, fényes lesz a töltelékünk. 

A tejben keverjük el a cukrot és az élesztőt és hagyjuk felfutni. A konyhagép üstjébe mérjük a lisztet, a sót, a vajat, a tojást és a tojássárgáját. Hozzáöntjük a felfutott élesztőt és alaposan összegyúrjuk a tésztát. Ha túlságosan ragacsos lenne a tészta, még egy pici lisztet szórhatunk hozzá.

A tésztát kettéosztjuk és vékonyan lisztezett felületen, kb 25x35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Képzeletben három részre osztjuk és a két szélső részt 45 fokos szögben bevagdossuk egy pizza vágóval. A közepét megszórjuk a darált keksz felével, rákenjük a töltelék felét és a két széléről haladva befedjük a tésztacsíkokkal. Ezt megismételjük a másik adaggal is, majd mindkettőt egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. Lekenjük egy elhabart egész tojással és betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe 40 percre, illetve amíg aranybarna nem lesz.

20210425_124420550_ios.jpg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása