Pisztáciás mascarponehab egy adag savanykás málnalekvárral és habkönnyű piskótával.
24 cm átmérőjű tortaformához
A piskótához:
- 8 db tojás
- 160 g kristálycukor
- 200 g liszt
A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a sárgáját és néhány gyors, határozott mozdulattal a habba keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet és finoman beleforgatjuk. A tortaforma alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral és belesimítjuk a piskóta masszát. Betoljuk a 180°C-ra előmelegített sütőbe 25-30 percre, illetve tűpróbáig. Amennyiben nagyon barnul a teteje a sütés vége felé, tegyünk rá egy ív sütőpapírt vagy alufóliát és úgy süssük teljesen készre.
Sütés után hagyjuk a formában 5 percig, majd egy vékony pengéjű késsel vágjuk körbe a forma mentén, kapcsoljuk le róla és fejjel lefelé tegyük rácsra. Húzzuk le az aljáról a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni, 1,5-2 óra alatt. Recés késsel vágjuk három lapba és tegyük félre.
A sok sütés mellett néha főzök is, melyek receptjét Instagram oldalomon találjátok
@apeterdani név alatt!
A krémhez:
- 300 g mascarpone
- 600 g habtejszín
- 1 csipet só
- 2 cs (20 g) habfixáló
- 240 g pisztácia krém (18%-os “Cremor” márka, Auchan)
- 100 g málnalekvár
A konyhagép üstjébe mérjük a hideg mascarponét és habtejszínt, valamint a sót. Közepesen alacsony fokozaton elkezdjük habbá verni. Amikor már könnyű habot vertünk, adjuk hozzá a habfixálót és verjünk belőle egészen kemény, habcsók állagú habot. Végül adjuk hozzá a pisztácia krémet és alaposan keverjük el benne.
Az első piskótalapot tegyük egy tortatálra és kenjük meg a kikevert lekvár felével. Mehet rá a pisztáciás krém harmad, a második lap, rá a lekvár másik fele, arra a krém második harmada, végül az utolsó piskótalap. Az utolsó rész krémmel burkoljuk be a tortát. (Én az utolsó rész krémet ketté osztottam, az egyik felével hanyagul beburkoltam a betöltött tortát és betettem a fagyasztóba fél órára, majd a másik felével precízebben burkoltam.)
A tetején a díszítést szeretném rátok bízni. Szinte bármilyen friss gyümölcs, habcsók vagy fehércsoki jól áll neki. Én szőlővel, aranyra festett áfonyával, földicseresznyével díszítettem. A szülinapon, élesben, csokidísz és gyertya is került rá.
A receptet Kárai Dávid inspirálta. Igyekszem 100%-ban önállóan, kreatívan megalkotott recepteket hozni nektek, ami zömében sikerült is, de ilyen alap ízeknél és recepteknél nincs új a nap alatt. Remélem, Dávid semi veszi ezt zokon és nem bánja, hogy megosztom veletek, ahogy én készítettem. Kövessétek be Instagramon, gyönyörű a profilja!