Tejturmix

Péter Dani blogja

Szaftos csokitorta

20210205_121959-01.jpeg

Most, a recept írása közben is összefutott a nyál a számban. Ha egy igazi csokitorta receptet keresel, amire mindig számíthatsz, most megtaláltad. Kakaós piskóta áfonyás sziruppal áztatva és egy dekadens, selymes csokoládékrém alkot benne tökéletes párost. Valóban csokival készül, nem is kevéssel. 

20210205_122103-01.jpeg

22 cm átmérőjű tortaformához

A piskótához:

  • 8 db tojás
  • 160 g kristálycukor
  • 200 g liszt
  • 20 g holland kakaópor

A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját és oldalát kibéleljük szilikonos sütőpapírral. A tojásokat fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. Hozzáadjuk a sárgáját és pár gyors, határozott mozdulattal összekeverjük. Hozzászitáljuk a kakaóporral összekevert lisztet és finoman a habba forgatjuk. Az előkészített formába kanalazzuk a masszát és szép egyenesre igazítjuk a tetejét. Betoljuk a sütőbe 35-45 percre, illetve tűpróbáig. Ha nagyon barnulna a teteje, tegyünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Sütés után - még forrón - leszkapcsoljuk róla a formát, az oldaláról lehúzzuk a papírt és rácsra helyezzük fejjel lefelé, majd az aljáról leszedjük a tortaforma alját és innen is lehúzzuk a papírt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vágjuk három egyenlő lapba. Tisztítsuk meg és törölgessük szárazra a formát, később még szükségünk lesz rá.

A krémhez:

  • 180 g puha vaj
  • 480 g étcsoki
  • 240 g habtejszín

Vízgőz fölött összeolvasztjuk a vajat a csokit és a tejszínt. Simára keverjük és betesszük a hűtőbe. Nutella állagúra kell hűtenünk, ha túlságosan keményre hűlni, gőz fölött kevergetve újra olvaszthatunk rajta. 

A lapok kenéséhez:

  • 180 g áfonyalekvár
  • 2 lime reszelt héja + az egyik leve
  • csipet só
  • 80 g víz

A hozzávalókat egy nyeles lábasba mérjük és kevergetve felforraljuk. Kezdhetjük is összeállítani a tortát. A krémet szemre osszuk három részre. Az első kakaós piskótát kenjük meg az áfonyás szirup felével, majd kenjük el rajta a csokikrém harmadát. Mehet rá a második kakaós piskóta, az áfonyás szirup másik fele és egy újabb harmad csokikrém. Tegyük rá az utolsó piskótát és az utolsó rész krémmel burkoljuk be a tortát (3 evőkanállal hagyjunk meg díszíteni). A tetejére nyomjunk rózsákat a félretett krémből, díszítsük tejcsoki szilánkokkal, szőlővel és szárított levendulával.

20210205_122021-01.jpeg

Tejturmix Facebook oldal

Femina.hu - Olyan, mint Te!

dfdfdfd.png

Magyar Bloggerek

mbbk2_2.jpg

Vidék Íze

mbg-icon_c3-b_3.png

süti beállítások módosítása